Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μονή Δαφνίου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης | 18 Ελληνικά μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην 82η ΔΕΘ



Την έκθεση φωτογραφίας των 18 Ελληνικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φιλοξενείται στην 82η ΔΕΘ-HELEXPO στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Καίτη Τζιτζικώστα.

«Είναι μια περιοδική έκθεση που άρχισε τα ταξίδια της πριν τρία χρόνια. Την στέλνουμε σε εμπορικές εκθέσεις. Εδώ θα δείτε ένα μέρος της, με μία φωτογραφία ανά μνημείο. Συνολικά εκτίθενται 18 φωτογραφίες, ενώ η πλήρης έκθεση έχει 36 φωτογραφίες, με δύο φωτογραφίες ανά Ελληνικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε η κυρία Τζιτζικώστα σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μιλώντας για την έκθεση. Και προανήγγειλε πως την άνοιξη του 2018 θα γίνει συνέδριο στην πόλη μας με θέμα «Πολιτισμός, Τουρισμός και Ανάπτυξη", ενώ είπε πως στους στόχους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco είναι να προστεθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Σπιναλόγκα.

«Θέλουμε να ενταχθούν και άλλα μνημεία στον κατάλογο της Unesco γιατί αυτό θα οδηγήσει στην καλύτερη προστασία τους, στην καλύτερη συντήρησή τους και στην ανάδειξή τους εντός και εκτός συνόρων. Η χώρα μας διαθέτει μνημεία μοναδικής οικουμενικής αξίας, που αποτελούν, όχι μόνο εθνικό θησαυρό, αλλά και κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η ανάδειξη και προστασία τους οφείλει να αποτελεί σήμερα, εθνική προτεραιότητα που μας καλεί όλους σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης ενώ σχολίασε πως πρέπει να συσταθεί ένας φορέας (με συνεργασία δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, ΥΜΑΘ και ΠΚΜ) που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του Κυβερνείου (Παλατάκι).

Τέλος την στήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO στο έργο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας.

Να αναφέρουμε ότι το τελευταίο μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο της Unesco ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Τα 18 ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι τα ακόλουθα:
Ναός του Επικούριου Απόλλωνα (1986), Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987), Ακρόπολη Αθηνών (1987), Άγιο Όρος (1988), Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988), Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988-(Ροτόντα, Αχειροποίητος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία κ.ά.), Μετέωρα (1988), Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988), Αρχαία Ολυμπία (1989), Μυστράς (1989), Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990), Δήλος (1990), Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992), Αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας (1996), Ιστορικό Κέντρο (Χώρα) της Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης (1999), Αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999), Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007), Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων (2016).

ΠΗΓΗ: typosthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: