Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ευχάριστες ειδήσεις για την περιοχή μας|Η Περιφέρεια προσπαθεί να δώσει ζωή στο περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού




Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε την είδηση ότι ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης, αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου Σχιστού.Ήρθε η ώρα να αντιστραφεί το αρνητικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής.
Ένας σημαντικός πνεύμονας έρχεται να δώσει ανάσα στους κατοίκους των γύρω περιοχών και όχι μόνο. Ο Οικο.πολι.ς στηρίζει την απόφαση της Περιφέρειας και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αν μας ζητηθεί.

Για την ιστορία,
Το περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού, βρίσκεται στην περιαστική περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Περάματος και έχει συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από την Λεωφόρο Σχιστού Σκαραμαγκά, στο ύψος του του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, καθώς και μέσω χωματόδρομου από τον συνοικισμό Καριώτικα Περάματος.

Το πάρκο έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα όταν έγινε η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του Σχιστού που λειτουργούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1980 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το έργο, το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 1994 περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση του ανάγλυφου της πρώην χωματερής και την ανάκτηση των μορφολογικών και φυτολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, την φύτευση 30.000 δέντρων και θάμνων, την συλλογή και επεξεργασία του παραγόμενου βιοαερίου, την δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση του βιοαερίου, την συλλογή και επεξεργασία με φυτοκαθαρισμό των στραγγισμάτων και την κατασκευή ενός κτιρίου Διοίκησης, ενός φυλακίου και δύο μεγάλων αναψυκτηρίων, 13 εξοπλισμένων χώρων αναψυχής, 5 λιμνών, δρόμων, πεζόδρομων και μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάθμευσης. Το πάρκο το οποίο στοιχισε συνολικά 5 δις. δραχμές  εγκαινιάστηκε το 1998 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και παραδόθηκε στην κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Πειραιά.


Σήμερα,
Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου, Αφροδίτη Μπιζά, λέει: «Υπήρχαν αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ψυχαγωγικές δράσεις, παιδικές χαρές που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του τοπίου αποτελούσαν πραγματικό Περιβαλλοντικό Πάρκο, το οποίο όμως, μετά το 1992 που κατασκευάστηκε, δεν συντηρήθηκε ποτέ και εγκαταλείφθηκε».
Σύμφωνα με την κ. Μπιζά, για το περιβαλλοντικό πάρκο δαπανήθηκαν 4 δισ. δραχμές (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ) και θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής. Για πολλά χρόνια, ωστόσο, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού ήταν και παραμένει έως σήμερα πάρκο-φάντασμα.

Η εικόνα στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού Περάματος θυμίζει περισσότερο την κατάσταση της πρώην χωματερής της 10ετίας του ΄90. Η πολυδιαφημισμένη «πράσινη όαση» που δημιουργήθηκε σε μια έκταση 500 και πλέον στρεμμάτων, επάνω σε τόνους απορριμάτων, σήμερα πνίγεται και πάλι από ανεξέλεγκτα μπάζα, σκουπίδια, κάθε λογής απόβλητα-ορισμένα ίσως επικίνδυνα-στοιχειοθετώντας έτσι την απόλυτη εγκατάλειψη. Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την προσπάθεια να δώσει ζωή στο πάρκο.




Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Κουβαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: