Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση/ αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου | Τοποθετήθηκαν αντίγραφα των τριών Ιωνικών κιόνων που είχε μεταφέρει ο Έλγιν στο Βρετανικό Μουσείο | Η ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ να γίνει επισκέψιμη σε συνθήκες Μουσείου - να είναι επισκέψιμη σε καθημερινή βάση.


 Το Καθολικό της Μονής Δαφνιου με σκαλωσιές κατά τη διάρκεια της συντήρησης μετά το σεισμό του 1999.
 Κατά τη διάρκεια της συντήρησης του Καθολικού, και ιδιαίτερα στο δύσκολο σημείο - στο Θόλο του Καθολικού - που αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων των αρχαιολόγων για τη στήριξή του (επάνω φωτογραφία) - Μετά τη συντήρηση (κάτω φωτογραφία)

Οι σκαλωσιές μετά τη συντήρηση απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό (πριν το καλοκαίρι του 2016) και από το εξωτερικό (Δεκέμβριος 2016) του Καθολικού της Μονής Δαφνίου.

 
 Η δυτική όψη του εξωνάρθηκα μετά την αποκατάσταση (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1962-1963, πίν. 1, εικ. 1 και 2)

Η δυτική όψη του εξωνάρθηκα σήμερα μετά την τοποθέτηση των τριών Ιωνικών κιόνων (αντίγραφα) 
Διαβάστε ΕΔΩ την πληροφορία που είχαμε δημοσιεύσει στις 9 Αυγούστου 2015.

Ο Ιωνικός αυθεντικός κίονας που είχε παραμείνει στον Πρόναο του Καθολικού της Μονής Δαφνίου.

Το κλεμένο κιονόκρανο από τον Έλγιν στο Βρετανικό Μουσείο. Για το ιστορικό της κλοπής των τριών Ιωνικών κιόνων διαβάστε ΕΔΩ.
----------------
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η συντήρηση/ αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκύψει από το σεισμό του 1999 στην Μονή Δαφνίου, και πιο συγκεκριμένα στο Καθολικό που φιλοξενεί τα περίφημα ψηφιδωτά, μετά από δεκαεπτά χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2016 είναι γεγονός.
Μια πραγματικά δύσκολη συντήρηση με καθυστερήσεις, αναβολές, τεχνικές δυσκολίες, απαραίτητες συνεργασίες μεταξύ υπηρεσιών και ειδικών επιστημόνων σχεδόν ολοκληρώθηκε.
Απομένουν α) η απομάκρυνση των σκαλωσιών από τον προαύλιο χώρο, ανατολικά και κυρίως δυτικά του Καθολικού και β) η συντήρηση του τείχους.

Όσοι έχουν έστω και μια χαλαρή σχέση με το blog και τον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. θα γνωρίζουν τη συμβολή του συλλόγου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συντήρησης, επισκεψιμότητας αλλά και της ανάδειξης της Μονής Δαφνίου. Υπενθυμίζουμε την επιτυχημένη και πρωτότυπη εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στην μικρή πλατεία, έξω από τη Μονή Δαφνίου στις 17 Απριλίου 2016 με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων [Ρεπορτάζ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ]

Για ιστορικούς λόγους σας προτείνουμε να διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα από την ανάρτηση που κάναμε με τίτλο 
"Η Μονή Δαφνίου δεν είναι ακόμα επισκέψιμη με όρους Μνημείου | Πέρασε και το Φθινόπωρο του 2015 χωρίς να έχουν ακόμη απομακρυνθεί οι σκαλωσιές όπως είχε εξαγγελθεί...." ΕΔΩ.
"Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο/ ΚΑΣ μεταξύ των άλλων θεμάτων και το θέμα της Μονής Δαφνίου (θέμα 32ο). Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο ΚΑΣ ανακοινώθηκε ότι "Στο τέλος Ιουνίου παραδίδεται η Μονή Δαφνίου" [ΕΔΩ].
Δηλαδή όχι το Φθινόπωρο του 2015 αλλά τον Ιούνιο του 2015.
Χαμογελάσαμε ελαφρώς και επαναλάβαμε το σχολιασμό "Μακάρι... ακόμα και μέχρι 31/12/2015 θα είμαστε ευχαριστημένοι". 

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.  θεωρεί ότι τα δύσκολα πέρασαν. Η συντήρηση ολοκληρώθηκε μετά από 17 χρόνια από το σεισμό. Όχι μόνο ολοκληρώθηκε αλλά αποκτήθηκε και πλούσια τεχνική πείρα, η οποία αχρείαστη να είναι, θα είναι χρήσιμη σε παρόμοια προβλήματα αν κάποτε προκύψουν, και σε άλλα μνημεία.
Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό την τοποθέτηση των τριών αντιγράφων, Ιωνικών κιόνων που έκλεψε ο Έλγιν.
Ωστόσο το αίτημα παραμένει:
Η ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΊΟΥ να γίνει επισκέψιμη σε συνθήκες Μουσείου, δηλαδή να είναι επισκέψιμη σε καθημερινή βάση, και όχι δύο καθημερινές (Τρίτη και Παρασκευή) που είναι σήμερα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη εργαζόμαστε και θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες στις αρχές του 2017.

Κώστας Φωτεινάκης
Αντιπρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Ερευνητής της Τοπικής ιστορίας
Η πρώτη οργανωμένη επίσκεψη "σε συνθήκες εργοταξίου" που διοργάνωσε ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (26/10/2008) στη Μονή Δαφνίου μετά το σεισμό του 1999.
Το πώς  καταφέραμε  από το 2008 να γίνεται η επίσκεψη "σε συνθήκες εργοταξίου", αρχικά στον προαύλιο χώρο και λίγο αργότερα εσωτερικά του Καθολικού,  μέχρι τις ημέρες μας αποτελεί αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: