Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κυριακή 17.04.2016 | Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων με εκδήλωση αφιερωμένη στη Μονή Δαφνίου | Μεγάλη συμμετοχή του κοινού |

 [Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση -  οι πρώτοι επισκέπτες -  μισή ώρα αργότερα, την ώρα  που νύχτωσε, οι επισκέπτες είχαν κατακλύσει το χώρο - μια εκδήλωση απλή, ανθρώπινη, ζεστή που για να πραγματοποιηθεί εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι με κέφι και δημιουργικότητα. 

Η εκδήλωση θύμισε παλιές εποχές, πριν από το σεισμό του 1999, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΤ οργάνωνε εκδηλώσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Δαφνίου]


Δείτε το αρχικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος στο τέλος απήθυνε χαιρετισμό και τόνισε την προσφορά του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στην προβολή της ιστορικής ταυτότητας της πόλης, οι  Αντιδήμαρχοι Μόσχος Χουδελούδης, Ναουμ Δαουθάχερ, ο Επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Θοδωρής Σπηλιόπουλος, η κα Αγγελική Γκανά - Ρηγάκη δημοτικός σύμβουλος, η κα Ελένη Μπάστα Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, ο κ. Ντίνος Καράμπελας Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ.α.


Η Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κα Σοφία Δημητρίου - Ψαρρού άνοιξε την εκδήλωση, καλωσόρισε τους επισκέπτες, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και παρουσίασε τους ιστορικούς σταθμούς της Μονής Δαφνίου καθώς και τις παρεμβάσεις του συλλόγου για την επιτάχυνση των εργασιών συντήρησης και της ανάδειξης του Μνημείου [Η ομιλία της παρακάτω].

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωση έκανε η κα Μαρία Μπουρδάκη (Γραμματέας του συλλόγου). Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, ερευνητής της τοπικής ιστορίας και συγγραφέας του Ιστορικού Λευκώματος κ.Κώστας Φωτεινάκης ανανέωσε το ραντεβού με τις εκδηλώσεις "Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού" που θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
--------------

Η ομιλία της Προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κας Σοφίας Δημητρίου - Ψαρρού:

Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας
Σας ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε να  είστε μαζί μας απόψε.
Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο  Χαϊδαρίου  με τους συνεργάτες του που άμεσα ανταποκρίθηκε  στην πρότασή μας, όπως και τον Κώστα  Φωτεινάκη που ήταν ο εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης.

Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο με δύο πύλες εισόδου, στην ανατολική και τη δυτική πλευρά. Παράλληλα προς τις τέσσερεις πλευρές του οχυρού περιβόλου, αλλά σε μικρή απόσταση από αυτές, διατηρούνται τα ερείπια κτισμάτων, ίσως των αρχικών κελιών. Στο εσωτερικό του οχυρού δεσπόζει το Καθολικό, δηλαδή ο ναός της Μονής, ενώ βόρεια βρίσκονται τα ερείπια της τράπεζας (δηλαδή τραπεζαρίας). Το Καθολικό χρονολογείται στον 11ο αι. Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, μετά από σοβαρές βλάβες που προκάλεσε σεισμός, οι Κιστερκιανοί μοναχοί που κατείχαν την μονή έκαναν εκτεταμένες ανακατασκευές στον εξωνάρθηκα, ενώ η κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το νάρθηκα μετατράπηκε σε μαυσωλείο. Μετά το 18ο αι. η μονή παρακμάζει σταδιακά διότι υφίσταται συχνά ληστρικές επιδρομές. Στον 19ο αι. για μικρό χρονικό διάστημα (1883-1885) στο μοναστήρι στεγάστηκε το Δημόσιο Ψυχιατρείο.

Οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του συγκροτήματος και συντήρησης του ψηφιδωτού διακόσμου του καθολικού άρχισαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζονται κατά διαστήματα μέχρι σήμερα Οι εργασίες συνολικής αποκατάστασης της μονής εντατικοποιήθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Για το λόγο αυτό ο χώρος δεν ήταν επισκέψιμος μέχρι την άνοιξη του 2007.  Μεγάλες ζημιές, πολλά τεχνικά προβλήματα, σοβαρά ιστορικά ρήγματα από το σεισμό του 1981 κ.λπ. 
Το 1999 και πάλι η γη σκίστηκε και η καταστροφή ήταν τεράστια επειδή κανείς δεν είχε θεραπεύσει τις πληγές που άφησε ο προηγούμενος σεισμός, του 1981. Έτσι, το μνημείο έκλεισε για τους επισκέπτες για λόγους προστασίας.
Η Μονή Δαφνίου το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Αττικής είναι και το κόσμημα της περιοχής μας ή μάλλον θα έπρεπε να είναι.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. από τη σύστασή του έχει κάνει πολλές ενέργειες για να επιταχύνει τις διαδικασίες να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και να γίνει η Μονή Δαφνίου επισκέψιμη, αρχικά υπό "συνθήκες εργοταξίου" και στη συνέχεια υπό συνθήκες Μνημείου. Με ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου και παρεμβάσεις του συλλόγου, που πολλές από αυτές αξιοποιήθηκαν από βουλευτές για να υποβάλλουν ερωτήσεις στη βουλή, έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου. Το 2015  έστειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού την κάρτα με τη Μονή Δαφνίου και με το αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες στήριξης του Καθολικού και συντήρησης των Ψηφιδωτών, ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος όλες τις ημέρες σε συνθήκες εργοταξίου.

Ως γνωστό η Μονή Δαφνίου έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και για αυτό την επισκέπτονται τουρίστες απ΄ όλο τον κόσμο, αλλά και από την Ελλάδα. Όμως τι «ατυχία»!!! Η Μονή Δαφνίου είναι επισκέψιμη μόνο δύο καθημερινές και τις άλλες πέντε ημέρες την εβδομάδα κλειστή .
Αυτό τον καιρό συνεχίζεται η θωράκιση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων με σύγχρονες μεταλλικές ενισχύσεις, εργασία που θα τελείωνε τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο έχουν περάσει 17 χρόνια μετά το σεισμό. Το 2015, έτος που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, εξέπνευσε. Δεκαεπτά χρόνια μετά το σεισμό και η Μονή Δαφνίου να μην είναι επισκέψιμη σε καθημερινή βάση και σε συνθήκες Μνημείου είναι πολλά!

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ευχόταν να είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και στις 18 Απριλίου 2016, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων να την γιορτάσουμε με γιορταστική επίσκεψη στο χώρο. Δυστυχώς δεν έγινε η επιθυμία μας.

Όπως και στις μέρες μας, έτσι και στο παρελθόν, όταν θέλουμε να γιορτάσουμε ένα γεγονός με τους καλεσμένους επιλέγουμε την καλύτερη τοποθεσία. Το ίδιο προφανώς έκαναν και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα μετά τη λήξη τους το 1896.Επέλεξαν το Δαφνί, μία περιοχή μεγίστης φυσικής και ιστορικής αξίας...
«… Ο τόπος τούτος είναι όλος υγιεινός, το ύδωρ δε διαυγέστατον και κάλλιστον των υδάτων εγγυάται την ασφάλειαν της ζωής του θέλλοντος να ζήση αυτόθι τον ανθρώπινον βίον…»
 

Δ.Σουρμελής: Αττικά ή περί δήμων Αττικής (σ.148-9), 1885.

Σας εύχομαι να απολαύσετε την εκδήλωση και του χρόνου η γιορτή να γίνει μέσα στη Μονή Δαφνίου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: