Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ελληνικά Πετρέλαια/ ΕΛΠΕ: Ανακοίνωση μέτρων μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του δυστυχήματος με τέσσερις νεκρούς


[Για ενημερωτικούς λόγους αναρτούμε την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του δυστυχήματος με τέσσερις νεκρούς. Δεν είναι η ώρα να σχολιάσουμε αναλυτικά την ανακοίνωση όμως με την αναφορά ότι η "Διοίκηση του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ.. Έλαβε άμεσα διοικητικά μέτρα, τα οποία αφορούν πέντε  εργαζομένους και στελέχη που εμπλέκονται στο δυστύχημα και την παραβίαση διαδικασιών ασφαλείας της εταιρείας που το προκάλεσαν..." εκτιμούμε ότι επιχειρείται η απεμπλοκή της διοίκησης των ΕΛΠΕ από το συμβάν και η μεταφορά των ευθυνών στο προσωπικό. Όσον αφορά τα νέα μέτρα ασφαλείας που εξαγγέλθηκαν ελπίζουμε να είναι στη σωστή κατεύθυνση. | Προηγούμενες αναρτήσεις για τα ΕΛΠΕ ΕΔΩ] ]
----------------
Δημοσίευμα  E2D

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στο προσωπικό του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του δυστυχήματος και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης και η έκδοση του πορίσματος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Οργανωτική αναδιάρθρωση, διαθεσιμότητα εμπλεκομένων και εφαρμογή νέου συστήματος ασφαλείας διυλιστηρίων, είναι τα πρώτα μέτρα της διοίκησης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις Ασπροπύργου τον περασμένο Μάιο, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στο προσωπικό του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του δυστυχήματος και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης και η έκδοση του πορίσματος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της εσωτερικής διερεύνησης και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την εφαρμογή ενός Ολικού Συστήματος Ασφαλείας που στοχεύει, αφ' ενός μεν στην εμπέδωση και τήρηση των Διαδικασιών Ασφαλείας, δομημένων πάνω σε σύγχρονες προσεγγίσεις, αφ' ετέρου δε στη διόρθωση των αιτιών που προκάλεσαν το θλιβερό γεγονός, η Διοίκηση του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

Κατάρτισε ένα νέο, σύγχρονο και διεθνούς επιπέδου Σύστημα Ασφάλειας Διυλιστηρίων στο πλαίσιο του οποίου, μετά την έγκριση του δ.σ. της εταιρείας, τέθηκε σε εφαρμογή ένα δομημένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας εντός του Ομίλου. Αναπόσπαστο τμήμα της εμπέδωσης κουλτούρας ασφάλειας αποτελεί η αναθεώρηση και εντατικοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και τήρησης των διαδικασιών, καθώς και η επανεξέταση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου τήρησης των διαδικασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, στην αναθεώρηση των οποίων καθοριστικός είναι ο ρόλος του πορίσματος που, για το σκοπό αυτόν, κοινοποιήθηκε στη γ. δ. Διυλιστηρίων.

Προχώρησε σε σημαντικές οργανωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, εκπόνησε νέο Οργανόγραμμα Διυλιστηρίων, με αναβάθμιση των Διευθύνσεων Ασφαλείας και έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού και την εύρυθμη λειτουργία των διυλιστηρίων. Στις κρίσιμες διοικητικές θέσεις τοποθετήθηκαν έμπειρα στελέχη του ομίλου. Ταυτόχρονα, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων.

Έλαβε άμεσα διοικητικά μέτρα, τα οποία αφορούν εργαζομένους και στελέχη που εμπλέκονται στο δυστύχημα και την παραβίαση διαδικασιών ασφαλείας της εταιρείας που το προκάλεσαν. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν στη διάθεση της εταιρείας πέντε εργαζόμενοι από διάφορα ιεραρχικά επίπεδα, σε εφαρμογή του άρθρου 32 του εσωτερικού κανονισμού εργασίας της εταιρείας, μέχρι την οριστικοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας και για μέγιστο διάστημα έξι μηνών χωρίς, όμως, να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις, λόγω της εκκρεμούς διερεύνησης του συμβάντος από τις αρμόδιες Αρχές.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., δηλώνει προς τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία, διασφαλίζοντας το ύψιστο αγαθό, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ΠΗΓΗ E2D

Δεν υπάρχουν σχόλια: