Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Το μεγαλύτερο μέρος της αποκατάστασης της Μονής Δαφνίου θα έχει ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2015 | Θα τοποθετηθούν και τα τρία αντίγραφα των Ιωνικών Κιόνων που είχαν "κλαπεί" από το Λόρδο Έλγιν | Το ιστορικό της "κλοπής"

[Το κιονόκρανο από τη Μονή Δαφνίου στο Βρετανικό Μουσείο]


[ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ από τον κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου: Ιωνικό κιονόκρανο με έλικες από τη μία πλευρά έχει υποστεί βλάβη, αλλά είναι καλά διατηρημένα, από την άλλη. Δύο Ιωνικούς Κίονες πλήρης με βάσεις άξονες, και κιονόκρανα είχαν αφαιρεθεί από ένα μοναστήρι στη Δάφνη Αττικής. Αυτό είναι μέρος ενός από τους Κίονες. Ημερομηνία απόκτηση 1816. Βρέθηκαν στο μοναστήρι του Δαφνίου, ενδεχομένως χτίστηκε στη θέση ενός ελληνικού ναού, αφιερωμένον στον Απόλλωνα.]

[Ιωνικός Κίονας στον πρόναο της Μονής Δαφνίου - Αρχείο Γιάννη Ιγγλέση (1996;) από το Ιστορικό Λεύκωμα του Κώστα Φωτεινάκη "Χαϊδάρι - τόπος και άνθρωποι/ Παρατηρείστε τις ομοιότητες του κιονόκρανου με εκείνου που είναι στο Βρετανικό Μουσείο]
--------------
[συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου ΕΔΩ]

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ:

Έχει επανειλημμένως γραφτεί ότι ο αρχαιοκάπηλος Έλγιν έχει αφαιρέσει από το χώρο της Μονής Δαφνίου τρεις Ιωνικούς Κίονες (εδώ η περιγραφεί του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει δύο). Ο Έλγιν ως γνωστό "φόρτωσε τον Σεπτέμβριο του 1802 τα Γλυπτά που αφαίρεσε από τον Παρθενώνα, με σκοπό να τα μεταφέρει στη Βρετανία. Η περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν το «Μέντωρ» απέπλευσε από τον Πειραιά για τη Μάλτα. Εκεί, το πολύτιμο φορτίο θα μεταφερόταν σε άλλο πλοίο με τελικό προορισμό τη Βρετανία. Στα αμπάρια του υπήρχαν 17 κιβώτια που περιείχαν τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, ανάγλυφα του Ναού της Απτέρου Νίκης, μεμονωμένα τμήματα αγαλμάτων και σφονδύλους από κολόνες.
Οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν το πλοίο στα βράχια με αποτέλεσμα να βρεθεί στον βυθό νοτιοανατολικά των Κυθήρων, στην είσοδο του λιμανιού του Αβλέμονα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Μαζί του «ναυάγησαν», τουλάχιστον προσωρινά, και τα σχέδια του Ελγιν για την άμεση μεταφορά των κιβωτίων. Ετσι, με τη βοήθεια του καπετάνιου αναζήτησε σφουγγαράδες για την ανέλκυση του πολύτιμου φορτίου. 
Οι θησαυροί αυτοί του ελληνικού πολιτισμού πριν φτάσουν στο Βρετανικό Μουσείο, έμειναν για δυόμισι χρόνια στον βυθό των Κυθήρων...
Διαβάστε περισσότερα στο πρόσφατο ρεπορτάζ της Δάφνης Κοντοδήμα στα ΝΕΑ (ΕΔΩ)

Στο πλοίο ΜΕΝΤΩΡ που βυθίστηκε λέγεται ότι ήταν και ο Άγγλος συνταγματάρχης και περιηγητής LEAKE (ΕΔΩ) ο οποίος έχει περιγράψει και τη διαδρομή Ερυθρές - Ιερά Οδός (ΕΔΩ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αρχαιολόγος Ανδρέας Α.Παπαγιαννόπουλος - Παλαιός στο βιβλίο του ΠΥΘΙΟΝΙΚΗ (1936) θεωρεί ότι τόσο ο Ιωνικός Κίονας που βρίσκεται στη Μονή Δαφνίου όσο και οι κίονες που έκλεψε ο Έλγιν από το χώρο της Μονής ήταν από το Μνημείο της Πυθιονίκης που κατασκεύασε ο Άρπαλος και που περιγράφει ο Παυσανίας στα ΑΤΤΙΚΑ. Για το θέμα της ΠΥΘΙΟΝΙΚΗΣ διαβάστε ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ ΕΔΩ
-------------------------------------------------------
Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ, 8 Αυγούστου 2015, της δημοσιογράφου κας Γιώτας Σύκκα στην Καθημερινή [ΕΔΩ"...το μνημείο που ανήκει στην τριλογία των μονών της μεσοβυζαντινής περιόδου μαζί με τον Οσιο Λουκά στη Βοιωτία και τη Νέα Μονή Χίου, περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ταλαιπωρήθηκε από σεισμικά ρήγματα, τον χρόνο, παλιότερες επεμβάσεις και κακοδιαχείριση, θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο [σ.σ. 2015]. Μαζί και τα αντίγραφα των τριών ιωνικών κιόνων πάνω στους οποίους πατούσαν τα τόξα του εξωνάρθηκα, αφού τα πρωτότυπα δεν γλίτωσαν από τη «δίψα» του λόρδου Ελγιν."
----------------------------------------------------------
Περισσότερα για τη Μονή Δαφνίου στο blog του Κώστα Φωτεινάκη ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: