Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Για 8η συνεχή χρονιά ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. διοργάνωσε εκδήλωση για την Ποίηση | «Η γυναίκα στην ελληνική ποίηση - Από τη Σαπφώ στη Δημουλά»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. η εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι συντελεστές της εκδήλωσης

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Σοφία Δημητρίου - Ψαρρού καλωσόρισε τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, έκανε μια αναφορά για το πως καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, υπενθύμισε τις προηγούμενες επτά  εκδηλώσεις και στη συνέχεια η ομάδα ποίησης παρουσίασε το θέμα  «Η γυναίκα στην ελληνική ποίηση - Από τη Σαπφώ στη Δημουλά»

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης προβλήθηκαν υποστηρικτικές εικόνες με πληροφορίες, video κ.λπ. Δείτε ΕΔΩ το Power Point της εκδήλωσης.

Η ομιλία της Σοφίας Δημητρίου - Ψαρρού:

Καλησπέρα σας αγαπητές φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας για την   Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ας θυμηθούμε πως καθιερώθηκε αυτή η ημέρα: 

Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου  από το 2008, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
To 2008 εκδώσαμε φυλλάδιο με τίτλο «ΝΑΙ στην Ποίηση – ΟΧΙ στην Εκποίηση». Το 2009 εκδώσαμε Ανθολόγιο ποίησης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τους ποιητές της πόλης μας». Στο ανθολόγιο παρουσιάσαμε δείγματα από το έργο 25 συμπολιτών μας και παράλληλα διοργανώσαμε ποιητική – μουσική εκδήλωση στο Παλατάκι.
Το 2010 επανεκδώσαμε ηλεκτρονικά το Ανθολόγιο της προηγούμενης χρονιάς, προσθέτοντας πέντε ποιητές. Σύνολο αυτή τη φορά 27 Χαϊδαριώτες ποιητές. Το 2011 παρουσιάσαμε στο Παλατάκι τριάντα έξι ποιήματα σε έξι θεματικούς κύκλους με Πιάνο: Δήμητρα Ψαρρού, Τραγούδι: Τζίνα Σούλη... 2012, 2013, 2014 και σήμερα 2015 πάλι μαζί.Το θέμα μας : «Ελληνίδες ποιήτριες - Από τη Σαπφώ στη Δημουλά»

Η ποίηση από την ίδια τη φύση της προϋποθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία και λεπτότητα που ταιριάζει περισσότερο σε γυναικείες ψυχές. Γι’ αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση και απορία η άποψη ότι η ποίηση εμφανίστηκε ιστορικά στη Μεσοποταμία µε εκπρόσωπό της µια γυναίκα, την ΕΝΧΕΝΤΟΥΑΝΝΑ την ιέρεια, που σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή ποιήτρια του κόσµου!
Έζησε 2.300 χρόνια π.Χ περίπου, στις πόλεις Ουρ και Ουρούκ, και υπήρξε αρχιέρεια του φεγγαροθεού Νάννα.Το όνοµά της στα Σουµεριακά σηµαίνει «ο κύριος, το κόσµηµα του ουρανού». Η Ενχεντουάννα φρόντισε τα ποιητικά της κείµενα να διαφυλαχθούν επωνύµως.

Έτσι, έχουµε ύµνους που φέρουν το όνοµά της, κι αυτό εξηγεί γιατί θεωρείται η αρχαιότερη ποιήτρια του κόσµου. Μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη θρησκευτική ποιήτρια στον κόσµο που αναπτύσσει την ατοµική προσευχή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και στο σύγχρονο αναγνώστη, απόσπασµα ενός ποιήµατός της που αποτελεί ένα συγκινητικό µεγαλυνάριο ικεσίας προς τη θεά Ινάννα: Ω ∆έσποινα όλων των ∆υνάµεων αγλαή γυναίκα καλή, φωτοπερίχυτη! ο ουρανός και η Γη σ’ αγαπούν!

Αλλά σας αφήνω να απολαύσετε την εκδήλωση με ποιήματα από Ελληνίδες ποιήτριες.

Μετά την Ενχεντουάννα τι;;;;;;;;
Καλή συνέχεια!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: