Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Σάββατο 18 Οκτωβρίου "Επίσκεψη αρχαιολόγων στη Μονή Δαφνίου, Παλατάκι, Κτήριο Γύζη"



[Στο προαύλιο χώρο της Μονής Δαφνίου]



[Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Παλατάκι]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στα Δυτικά, Μονή Δαφνίου και Παλατάκι που είχαν διοργανώσει α) Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων β) Η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Από το Χαϊδάρι υποδέχτηκαν και μίλησαν με τους αρχαιολόγους οι: Κώστας Φωτεινάκης, Γιάννης Ιγγλέσης (παρουσίασε το θέμα Παλατάκι και μεγάλοι ζωγράφοι), Απόστολος Παπαδημητρίου (αρχαιολόγος που συντόνισε την εκδήλωση), Χρυσάνθη Γιόξα (Δημοτική Βιβλιοθήκη), Μαρία Μπουρδάκη, Τώνια Φώτη και Νίκος Καρούνης.

Ήταν μια χρήσιμη επίσκεψη και για τα δύο μέρη, αρχαιολόγους και Χαϊδαριώτες (οι περισσότεροι μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ) γιατί εκτός από την ξενάγηση, ανταλλάχτηκαν απόψεις, ιδέες και δόθηκαν ικανοποιητικές διευκρινήσεις για την πορεία συντήρησης, στήριξης του Καθολικού της Μονής Δαφνίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κτήριο Γύζη διαπιστώθηκαν για μια ακόμα φορά οι μεγάλες φθορές που έχουν υποστεί οι τοιχογραφίες "Τέσσερις Εποχές" του μεγάλου ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, έργο τεχνοτροπίας "φρέσκο", και ακούσαμε συστάσεις/ προτάσεις για τον περιορισμό της επέκτασης των ζημιών. 

Συστάσεις/ προτάσεις τις οποίες και θα υποβάλλουμε στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: