Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε στη χώρα μας το Ελληνο - Ιταλικό πρόγραμμα εθελοντισμού του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Από 1.1.2013-30.8.2015 εγκρίθηκε στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Senior, με θέμα:«Seniors as volunteers in communities (SAVIC)». To πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον ιταλικό οργανισμό Training 2000. To SAVIC είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην επικοινωνία των λαών, δίνοντας στους ενήλικες την ευκαιρία συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις να παίξουν ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία.

Από 24 Αυγούστου μέχρι 13 Σεπτέμβρη, για 21 ημέρες 8 Ιταλοί επισκέφθηκαν τη χώρα μας και συμμετείχαν σε κοινές δράσεις με μέλη και φίλους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Την 1η εβδομάδα έμειναν στην Ακράτα Αχαΐας και συμμετείχαν σε υπαίθριες δραστηριότητες στη λίμνη Τσιβλού σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κλειτορίας - Ακράτας.

Βοήθησαν στη συλλογή κορινθιακής σταφίδας στο χωριό Καλαμιάς με μεγάλο ενδιαφέρον. Επικοινώνησαν με κατοίκους της περιοχής και ενημερώθηκαν για τις τοπικές καλλιέργειες. Συμμετείχαν σε συζήτηση με ειδικούς για τα προβλήματα της διάβρωσης στον Κορινθιακό.
Ξεναγήθηκαν σε τοπικό οινοποιείο και μίλησαν με κατοίκους της περιοχής για τη μεσογειακή διατροφή μαγειρεύοντας ιταλικές και ελληνικές συνταγές κάτω από τους ήχους ιταλικής και ελληνικής μουσικής.
Τη 2 η και 3η βδομάδα συνεχίσθηκαν οι δραστηριότητες στην Αθήνα με κέφι και μεγάλη συμμετοχή από φίλους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. 



Οι Ιταλοί ήταν εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και επικοινώνησαν με εθελοντικές ομάδες από το Χαϊδάρι και ομάδες αλληλεγγύης. Συμμετείχαν σε ανάγνωση ποιημάτων στην Ιταλική και Ελληνική γλώσσα και συζήτησαν για την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Συναντήθηκαν Έλληνες και Ιταλοί εθελοντές μουσικοί και έμαθε ο ένας από τον άλλον ελληνικά και ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια τα οποία έπαιξαν στην τελική εκδήλωση.
Το 6ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω σε συνεργασία με τον οργανισμό OCEAN οργάνωσε θερμή υποδοχή με μουσική, χορό και ελληνικές γεύσεις. 


Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συμμετείχε σε ημερίδα για την κομποστοποίηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας. Ενήλικες από την ομάδα SAVIC,αλλά και από τον Πειραιά, αντάλλαξαν ιδέες για τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι Ιταλοί παρουσίασαν πως γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή τους. Έλληνες και Ιταλοί εθελοντές αντίστοιχα έκαναν μερικά μαθήματα Ιταλικών και Αγγλικών και Ελληνικών στους συμμετέχοντες.

.

Με ενθουσιασμό Ιταλοί και Έλληνες συμμετείχαν σε εθελοντικό καθαρισμό στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», αφού έμαθαν για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα. Μαγείρεψαν με τους ηλιακούς φούρνους σε συνεργασία με την "Αυτάρκεια" και συζήτησαν για την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού στο τέλος γεύτηκαν τα φαγητά.


Συναντήθηκαν με τα μέλη από την Ένωση "Λαογραφικό και Πολιτιστικό Κέντρο Δυτικής Αττικής"  οι οποίοι τους δίδαξαν παραδοσιακούς χορούς. Επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν με πολύ ενδιαφέρον σε αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως στην Ακρόπολη, Μονή Δαφνιού, Παλατάκι, Κτίριο Γύζη, Ναύπλιο, Μυκήνες, Αίγινα, Καλάβρυτα - Φαράγγι Βουραϊκού, Διομήδειο Κήπο.




Μετά από 21 ημέρες με μουσική, τραγούδι και χορό αποχαιρετήσαμε στο Παλατάκι τους Ιταλούς. Σε πλήθος κόσμου και σε κλίμα ενθουσιασμού έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση.
Έλληνες και Ιταλοί τραγούδησαν και χόρεψαν σε κλίμα αδελφοσύνης και ανταλλαγής εμπειριών και μετάδοσης γνώσεων από τον ένα στον άλλον αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν σύνορα.



Από 1-21 Οκτωβρίου 6 μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ θα ανταποδώσουν την επίσκεψη στην Ιταλία και θα συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις στην περιοχή του Marche (Ανκόνα).


Ευχαριστούμε πολύ όλους που συνεργάστηκαν και ήταν μαζί μας αυτές τις 21 ημέρες.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο blog http://seniors-in-communities.blogspot.it/

Σοφία Δημητρίου Ψαρρού

Πρόεδρος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια: