Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και η Πρόταση για την προστασία του οικοσυστήματος του Όρους ΑΙΓΑΛΕΩ και της ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

[Κατατέθηκε και παρουσιάστηκε προφορικώς στις 29/7/2010]

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής του ΥΠΕΚΑ συζητιέται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη ένταση, κυρίως λόγω του γηπέδου της ΑΕΚ, το ξεπούλημα του Ελληνικού, τα μεταλλαγμένα κ.λπ. 

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα από το 2008 και ήταν ένας από τους φορείς που συμμετείχε στο Συντονιστικό φορέων για την προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου και της Λίμνης Κουμουνδούρου που υπέβαλε την πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ και τον Οργανισμό της Σχεδίου Αθήνας την "για τον χαρακτηρισμό του Οικοσυστήματος ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΟΙΚΙΛΟΥ και της ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ως περιοχής ΠΡΟΣΤΑΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ" (29/7/2010) [Διαβάστε την πρόταση ΕΔΩ].

Στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή με τίτλο  «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (29 Ιουλίου 2014) είχαν συμπεριληφθεί αρχικά αρκετές από τις προτάσεις που είχε υποβάλλει το Συντονιστικό που βασίζονταν στην απόδειξη ότι το "οικοσύστημα παρά τις πιέσεις που δέχεται είναι ένα βουνό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με ενδημικά είδη ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα, και πως υπάρχουν σημαντικά ιστορικά ίχνη" (Ιερά Οδός, μονοπάτια, ασβαστοκάμινα, αρχαίες φρυκτωρίες, τμήμα του τοίχους του Δέματος, ταμπούρια  κ.λπ.)
Το Συντονιστικό τόσο με την τεκμηριωμένη παρουσίαση όσο και με την πρόταση, που την υπέβαλε γραπτώς και προφορικώς σε συναντήσεις που είχε με πολιτικά και διοικητικά στελέχη, κατάφερε να αλλάξει την εικόνα που είχαν στο ΥΠΕΚΑ και τον ΟΡΣΑ ότι πρόκειται για ένα "ξερό και χωρίς οικολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον βουνό".

Περιμένουμε τελικά να δούμε τι θα ψηφιστεί και θα επανέλθουμε για το θέμα.

Το ενδιαφέρον του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., αλλά και των άλλων φορέων και πολιτών, για το Οικοσύστημα Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο - Λίμνη Κουμουνδούρου,  δεν εξαντλείται  με την ψήφιση του Ρυθμιστικού. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και την ανάδειξη του Οικοσυστήματος θα είναι συνεχής και ποιοτικά ανώτερος απ΄ ότι στο παρελθόν. 
----------
Περισσότερες και παλαιότερες αναρτήσεις για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: