Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η βιβλιοθήκη και το διατηρητέο κτήριο της οικίας Ευάγγελου Καλούμενου (Σάμου και Καραϊσκάκη - Χαϊδάρι)

Εξώφυλλο ενός από τα βιβλία του Ευάγγελου Καλούμενου. Τα πολύτιμα βιβλία του Καλούμενου έγιναν δωρεά από τους κληρονόμους του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Το περιεχόμενο της  βιβλιοθήκης Καλούμενου ήταν κλασσικά βιβλία της Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Ο τρόπος αρχειοθέτησης κάθε βιβλίου είναι εντυπωσιακός. Στο εξώφυλλο κάθε βιβλίου ο Ευάγγελο Καλούμενος σημείωνε α) Τα αρχικά του ΕΓΚ και τρεις τελείες (οι τελείες είναι θέμα που χρειάζεται διερεύνηση) β) Σφραγίδα που έγραφε "Βιβλιοθήκη Ευάγγελου Γ. Καλούμενου" γ) Αριθμό εισαγωγής και αριθμό ταξινόμησης. 
Για τη βιβλιοθήκη του Ευάγγελου Γ. Καλούμενου θα επανέλθουμε

Η οικία του Ευάγγελου Γ. Καλούμενου, Σάμου και Καραϊσκάκη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτήριο με το ΦΕΚ 650Δ/ 01 - 08 - 2002. Σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο με λυόμενες προσθήκες στον προαύλιο χώρο.

[Σκίτσο  πρόσοψης της  οικίας Ευάγγελου Γ. Καλούμενου - Αρχείο Γιάννη Ιγγλέση]


Ο Ευάγγελος Γ. Καλούμενος ήταν ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ (το έγραφε στη σφραγίδα του) και είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Χαϊδαρίου το 1946. Το χειρόγραφο κείμενο της ανωτέρω εικόνας είναι από τα Πρακτικά του Κοινοτικού Συμβουλίου και αφορούν τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Ευάγγελου Γ. Καλούμενου 5 Μαρτίου 1946. Διαβάστε ΕΔΩ το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων που αφορούν το "σχεδιασμό και το μέλλον της πόλης". Οι Προγραμματικές Δηλώσεις του ΕΓΚ εξακολουθούν και είναι επίκαιρες ακόμα και στις ημέρες μας.

Η  οικία Ευάγγελου Γ. Καλούμενο που έχει κριθεί πολύ σωστά διατηρητέο κτήριο, θα πρέπει να αποκτηθεί από το Δήμο Χαϊδαρίου και να αξιοποιηθεί με χρήσεις πολιτιστικού, ιστορικού ή επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: