Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ποίηση για την Ελλάδα στο ΜΕΤΡΟ του Λονδίνου | Greek Poems on the Underground

[Φωτογραφία: Σταθμός ΜΕΤΡΟ στο Λονδίνο]

Με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στο Λονδίνο θα προβάλλει έξι αφίσες με ποιήματα που αφορούν την Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Απριλίου 2014.
Με αυτόν το τρόπο εκατομμύρια επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στίχους στην αγγλική γλώσσα,  Ελλήνων και ξένων  ποιητών που αναφέρονται στη χώρα μας.
Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε στο μουσείο Keats House  η εκδήλωση με θέμα "Greek Poems on the Underground" με τιμή εισιτηρίου 5 Λίρες Αγγλίας. Το Keats House ήταν το σπίτι του ποιητή John keats (1795-1821) ο οποίος ήταν φίλος του λόρδου Βύρωνα.
Τα θέματα των στίχων έχουν σχέση με την αγάπη και το φυσικό κόσμο στο μύθο και την ιστορία. Έχουν επιλεγεί στίχοι  της Σαπφούς και της λυρικής ποιήτριας Ανύτης της Τεγέας,  του Κωνσταντίνου Καβάφη ("Ιωνικόν"»),  του Νίκου Γκάτσου (Απόσπασμα από την Αμοργό), του λόρδου Βύρωνα  («Τα νησιά στην Ελλάδα»), του Keats (αφιερωμένο στον Όμηρο), και του Ιρλανδός ποιητή και μεταφραστή Theo Dorgan ("ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και αλάτι").
Κωνσταντίνος Καβάφης «Ιωνικόν»

Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των,
γιατί τους διώξαμε απ’ τους ναούς των,
διόλου δεν πέθαναν γι’ αυτό οι θεοί.
Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη.
Σαν ξημερώνει επάνω σου πρωί αυγουστιάτικο
την ατμόσφαιρά σου περνά σφρίγος απ’ την ζωή των˙
και κάποτ’ αιθερία εφηβική μορφή,
αόριστη, με διάβα γρήγορο,
επάνω από τους λόφους σου περνά. 
-------------
Ο θεσμός Poems on the Underground βασίστηκε σε μια ιδέα της Αμερικανίδας συγγραφέως  Judith Chernaik το 1986, η οποία ήθελε να φέρει την ποίηση πιο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους. Ο θεσμός έχει επεκταθεί και στη χώρα μας.
[Φωτογραφία: από την έκθεση "Ευρωπαίοι ποιητές στο ΜΕΤΡΟ" 2011/ "European Poems on the Underground" -  στίχος του Γιάννη Ρίτσου]

Δεν υπάρχουν σχόλια: