Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός: Στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο καλλιεργούν και ετοιμάζουν φαγητό για τους ασθενείς από το μποστάνι τους!!!


Έχουμε και στο Χαϊδάρι και στη Δυτική Αθήνα μεγάλους ελεύθερους χώρους στα Νοσοκομεία, Στρατόπεδο κ.λπ. Θέληση έχουμε?

Ανοίγει τον δρόμο για μια εναλλακτικού τύπου αξιοποίηση γης και εξοικονόμησης πόρων στο ΕΣΥ

Το ότι ένα νοσοκομείο παρέχει περίθαλψη και νοσηλεία σε ασθενείς δεν είναι είδηση. Το να προσφέρει όμως και οπωροκηπευτικά δικής του παραγωγής στο μενού των νοσηλευομένων αποτελεί κυριολεκτικά νέο… τελευταίας εσοδείας. Το μποστάνι που καλλιεργείται στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», για το οποίο ο λόγος, έχει πλούσια παραγωγή, κυρίως όμως ανοίγει τον δρόμο για μια εναλλακτικού τύπου αξιοποίηση γης και εξοικονόμησης πόρων στο ΕΣΥ.
 
Τα πέντε στρέμματα ελεύθερου χώρου που περιβάλλουν το νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Αττικής είχαν μπει στο…μικροσκόπιο της διοικήτριάς του, κυρίας Όλγας Οικονόμου, από την πρώτη στιγμή που πήρε τα «κλειδιά» του ιδρύματος, πριν από τρία χρόνια. Σε συνεργασία με τους όμορους δήμους Πεντέλης και Αμαρουσίου πέτυχε να εξασφαλίσει την καθαριότητα και τη φροντίδα της έκτασης που περιβάλλει το νοσοκομείο. Η οικονομική στενότητα της χώρας και κατ’ επέκταση του ΕΣΥ δεν επέτρεψαν στη διοίκηση να υλοποιήσει πρόγραμμα αναμόρφωσης και καλλωπισμού στο νοσοκομείο. Δεν ανέκοψε, ωστόσο, τα σχέδια για αξιοποίηση του χώρου. Ως άλλη… επίμονη κηπουρός η κυρία Οικονόμου έψαχνε να βρει πως θα μπορούσε να αναδείξει το «πράσινο» πλεονέκτημα του νοσοκομείου, και  δη χωρίς επιπρόσθετες δαπάνες.
 
Η πρόταση για μποστάνι έμοιαζε ιδανική.«Σε συνεργασία με την επιστασία και τους 2 κηπουρούς του Σισμανόγλειου αλλά και με την συνδρομή των όμορων δήμων που διέθεσαν τα μηχανήματά τους όποτε τα ζητήσαμε, προχωρήσαμε στη χωροθέτηση, το καθάρισμα, το όργωμα, το φύτεμα με σπόρους μάλιστα που εξασφάλισαν οι κηπουροί μας δωρεάν. Τώρα θα γίνει και η περίφραξη – η διαδικασία δεν έγινε με την ενδεδειγμένη σειρά διότι θέλαμε να προλάβουμε τη φετινή παραγωγή» λέει η κυρία Οικονόμου.  Στο περίπου 1,5 στρέμμα που εκτείνεται μέχρι στιγμής το μποστάνι, έχουν φυτευτεί τα κλασικά κηπευτικά του καλοκαιριού: ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, φασόλια, ακόμη και καρπούζια. Όλα τα σημάδια είναι θετικά –οι καρποί έχουν δέσει και φαίνεται ότι το Σισμανόγλειο θα έχει καλή συγκομιδή.  

Στόχος, ενδεχομένως φιλόδοξος αλλά όχι ανέφικτος, της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η σταδιακή αύξηση της παραγωγής ώστε το μποστάνι να μετατραπεί σε βασικό προμηθευτή της κουζίνας. Η τροφοδοσία της κουζίνας του Σισμανόγλειου  και των δύο διασυνδεόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων «Αμαλία Φλέμινγκ» και Θεραπευτήριο ΙΚΑ Μελισσίων αγγίζει τις 804.000 ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 130.000 ευρώ αφορούν σε οπωροκηπευτικά. Το νοσοκομείο διαθέτει 400 κρεβάτια και νοσηλεύει κατά μέσο όρο 280 ασθενείς την ημέρα.

Σε πρώτη φάση τα προϊόντα, τα οποία όπως επισημαίνει η κυρία Οικονόμου έχουν προδιαγραφές βιολογικών προϊόντων, θα προορίζονται για το μενού ειδικών ασθενών, όπως τα παιδιά, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς με κυστική ίνωση. Σε επόμενη φάση όμως θα μπουν στο πιάτο περισσότερων ασθενών. «Εκτιμούμε ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ένα σεβαστό ποσό από την προμήθεια των δικών μας προϊόντων. Εξίσου βασικό όμως είναι ότι παράγουμε αγνά προϊόντα για τους ασθενείς αλλά και ότι αξιοποιήσαμε την έκταση και τις δυνατότητες που μας δίνει το νοσοκομείο» λέει η διοικητής. Με βάση τα κόστη της τροφοδοσίας αλλά και τις ανάγκες των ασθενών οι κηπουροί τώρα σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν σε άλλη έκταση περίπου 1 στρέμματος πατάτες. Κάθε μήνα στο νοσοκομείο καταναλώνονται τουλάχιστον 2 τόνοι πατάτας, με το κόστος να αγγίζει τα 2.000 ευρώ. Οι ίδιοι ανέλαβαν να εξασφαλίσουν και το ...λάδι της χρονιάς: μπόλιασαν τις δεκάδες αγριελιές που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου και αναμένουν τους καρπούς της παρέμβασής τους.
 
Παράλληλα, ένα άλλο κομμάτι του χώρου έχει καθαριστεί και ετοιμαστεί για να δημιουργηθεί και φαρμακευτικός κήπος. Μέχρι το τέλος του μήνα θα φυτευτούν βότανα και αρωματικά φυτά , τα οποία η διοίκηση προσπαθεί να εξασφαλίσει με ευγενικές χορηγίες ενδιαφερομένων. Σε όμορο τμήμα σχεδιάζεται ο λεγόμενος θεραπευτικός κήπος, ένας χώρος που θα διατεθεί σε ευαίσθητες ομάδες ασθενών, όπως πχ  σε ασθενείς της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής κλινικής μετά από συνεννόηση με τους γιατρούς, ώστε μέσα από την ενασχόληση με τη γη να καλλιεργούνται φυτά και... ψυχές. 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: