Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οι επικίνδυνες ακτινοβολίες στο Εδώλιο

[Για το θέμα της ασύρματης επικοινωνίας που βλάπτει σοβαρά την υγεία είχαμε θέμα στο blog     στις 31/10/2010 (ΕΔΩ). Επανερχόμαστε σήμερα με το άρθρο του Carlo Humanos που μας ενημερώνει για μια μεγάλη δίκη και συζήτηση που ξεκινάει στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.   "Κάποιες από τις επιστημονικές εργασίες που συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό βήμα προάσπισης της δημόσιας υγείας ήταν και αυτές του Έλληνα βιοφυσικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλου", όνομα που υπήρχε και στην προηγούμενη ανάρτηση.]



Οι επικίνδυνες ακτινοβολίες στο Εδώλιο

Του Carlo Humanos

Μία πολύ μεγάλη δίκη ξεκινάει στις ΗΠΑ αυτό το διάστημα που αφορά πρόκληση εγκεφαλικών όγκων από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχουν ασκήσει Μηνύσεις και Αγωγές στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ (MotorolaNokia κ.λπ.) κατηγορώντας ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι υπεύθυνα για εγκεφαλικούς όγκους που εμφανίσθηκαν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους μετά από συχνή χρήση χωρίς να υπάρχει σύσταση από τις εταιρείες ότι η ακτινοβολίες αυτές είναι καρκινογόνες.
Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2011 αναγκάσθηκε κάτω από το βάρος των αποτελεσμάτων πολλών επιστημονικών εργασιών να χαρακτηρίσει τις ακτινοβολίες αυτές ως «πιθανά καρκινογόνες» (IARC, 2011: IARCClassifies radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humansPress Release, 31 May 2011). Κάποιες από τις επιστημονικές εργασίες που συνέβαλαν στο σημαντικό αυτό βήμα προάσπισης της δημόσιας υγείας ήταν και αυτές του Έλληνα βιοφυσικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλου.
Δύο πολύ μεγάλα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ έχουν αναλάβει την πλευρά των παθόντων καθώς και των εταιρειών αντίστοιχα και επιστημονικές επιτροπές έχουν «επιστρατευθεί» και από τις δύο πλευρές. Κάθε πλευρά θα καλέσει για κατάθεση στο Δικαστήριο περίπου δέκα επιστήμονες από όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στις επιπτώσεις των μικροκυματικών ακτινοβολιών στην ανθρώπινη υγεία. Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι επιστημονικές επιτροπές της κάθε πλευράς εξέταζαν τις εργασίες επιστημόνων από όλο τον κόσμο αλλά και οργάνωναν συναντήσεις σε Αμερική και Ευρώπη με επιστήμονες, προκειμένου να επιλέξουν αυτούς που θα θεωρούσαν πλέον αρμόδιους για να καταθέσουν στη Δίκη. Τα ονόματα δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και ένας από τους επιστήμονες που προσκαλούνται από την πλευρά των παθόντων είναι ο βιοφυσικός Δρ Δημήτρης Παναγόπουλος. Ο Έλληνας επιστήμονας είναι ο πρώτος που έδειξε ότι οι ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας καταστρέφουν το DNA καθώς και με ποιο μηχανισμό μπορεί να συμβεί αυτό στα κύτταρα. Επειδή η βασική αιτία καρκίνου είναι η βλάβη του DNA ο Έλληνας επιστήμονας θεωρείται μαζί με συναδέλφους του από άλλες χώρες, «κλειδί» στην υπόθεση. Κάποια από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο της επιστήμης που επίσης καλούνται να καταθέσουν από την πλευρά των Αμερικανών πολιτών, είναι ο Αμερικανός Καθηγητής βιοφυσικός AbrahamLiboffo Αυστριακός επιδημιολόγος MichaelKundi, ο Αυστραλός νευροχειρουργός Vinni Khurana και ο Ρώσος μοριακός βιολόγος IgorBelyaev.
Όπως έχει προειδοποιήσει από το 2008 ο Δρ Khurana τα περιστατικά δημιουργίας εγκεφαλικών όγκων έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο και η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται στενά με την αντίστοιχη αύξηση στη χρήση κινητών/ασύρματων τηλεφώνων.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυριαρχήσουν πάλι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν τη δημόσια υγεία και ότι θα γίνει μια αδιάβλητη δίκη όπου θα εισακουσθεί η άποψη της επιστήμης, όπως την αντιλαμβάνονται οι ευσυνείδητοι επιστήμονες, όσοι συνεχίζουν να τιμούν τον όρκο τους προς όφελος της προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά τις ακαδημαϊκές διώξεις που συχνά πολλοί από αυτούς υφίστανται.
Η Πολιτεία έχει χρέος να ενημερώνει τους Πολίτες για τους κινδύνους, να παίρνει μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την ασυδοσία των αδίστακτων κερδοσκόπων και να επιβάλλει στους φορείς της δημόσιας υγείας και της δικαιοσύνης την τήρηση των νόμων και την απόδοση δικαιοσύνης, γιατί τα κέρδη δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι πάνω από τον Άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: