Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

16-22 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας/ Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. αξιοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά την επέτειο, διεκδικεί και προτείνει...



ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ - ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

16 – 22 Σεπτεμβρίου 2012: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
H ευχάριστη, οικονομική, ασφαλής, και οικολογική μετακίνηση στις πόλεις είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ)  θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2002 με σκοπό να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το «Δικαίωμα της Βιώσιμης Κινητικότητας», δηλαδή της ευχάριστης, οικονομικής, ασφαλούς και οικολογικής μετακίνησης στις πόλεις.
Όμως όσο και να είναι καλές οι προθέσεις και οι διακηρύξεις για το «Δικαίωμα στη Βιώσιμη Κινητικότητα» αυτό δεν εξασφαλίζεται με λόγια και με μία μέρα το χρόνο δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Για να γίνει πράξη αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να:
1.       Να αναπτυχθούν σε περισσότερες περιοχές τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα δημοτικά ή διαδημοτικά  εσωτερικά δίκτυα.
2.       Να λειτουργήσουν επιτέλους οι επτά σταθμοί του ΜΕΤΡΟ  (τρεις  Δυτικά της Αθήνας και τέσσερις Νοτιοανατολικά) που θα έπρεπε να είχαν δοθεί στη χρήση των πολιτών από το 2009. Η πολιτική διαπλοκή με τη SIEMENS μπορεί να επηρέασε την παράδοση των επτά σταθμών, υπάρχουν όμως διαχρονικά πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων.
3.       Να υπάρξει πολιτική ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών και κίνητρα για την χρήση των ΜΜΜ.
4.       Οικονομικό ή  ακόμα και δωρεάν εισιτήριο σε ειδικές κατηγορίες πολιτών που πλήττονται με βάναυσο τρόπο από την κρίση (ανέργους, νέους κ.ά).
5.       Να χαραχθούν και να «κατακτηθούν» από τους  ποδηλάτες δίκτυα ποδηλατοδρόμων που να ενώνουν διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα εκείνες που συγκεντρώνουν μεγάλες κατηγορίες νέων (ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχολεία, αθλητικά κέντρα).
6.       Να υπάρχουν πεζοδρόμια και διαβάσεις που να μπορούν να κυκλοφορήσουν ευχάριστα, με άνεση και με ασφάλεια οι πεζοί και τα ΑΜΕΑ.
7.       Να τηρείται ο Κ.Ο.Κ. και να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων όπως π.χ. η παραβίαση  κόκκινου σηματοδότη, η εγκατάλειψη τραυματία – θύματος, η οδήγηση υπό την επιρροή αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.
8.       Να παρθούν μέτρα για λιγότερο θόρυβο (ηχορύπανση) και ρύπανση στις πόλεις.
9.       Τα κέντρα των πόλεων και οι ελεύθεροι χώροι πρασινίσουν, να γίνουν ευχάριστοι και λειτουργικοί και να είναι εύκολα προσβάσιμοι με ΜΜΜ.
10.    Να εφαρμοστούν επιτέλους ζώνες ταχύτητας 30χλμ εντός των κατοικημένων αστικών περιοχών, ώστε να μην είναι πια το ΙΧ το ταχύτερο μέσο, άρα και να αποθαρρυνθεί η χρήση του.


Στη χώρα  μας η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι απαξιωμένη και αν κάτι γίνεται τη συγκεκριμένη περίοδο είναι για τους τύπους. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πολιτική με σχεδιασμό για τη «Βιώσιμη Κινητικότητα». Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, δεν συμμετέχει στους «Εθνικούς Συντονιστές» (Νational Coordinators) ούτε στους «Διεθνούς Συνεργάτες» (International Partners) για τη διοργάνωση και την προβολή της Ε.Ε.Κ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι χώρες όπως οι: Τουρκία, Ουκρανία, Μάλτα, Αλβανία, Βοζνία – Ερζεγοβίνη  κ.ά. που υποτίθεται ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο βιοτικό επίπεδο ή έγιναν μέλη στην Ε.Ε. μετά από τη χώρα μας,  συμμετέχουν ως Εθνικοί Συντονιστές στην Ε.Ε.Κ.

Για φέτος, το 2012, έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα τυπική συμμετοχή στην Ε.Ε.Κ. τέσσερις Δήμοι, όταν για το 2011 και το 2010 είχαν δηλώσει έξι και πέντε Δήμοι αντίστοιχα. Όχι ότι αυτοί οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί, αν πάρει κάποιος  υπ’ όψιν του ότι για το 2011 στην Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, δήλωσαν συμμετοχή 56 πόλεις.

Στη χώρα μας επιβάλλεται να αναπτυχθεί ένα κίνημα διεκδίκησης του «Δικαιώματος στη Βιώσιμη Κινητικότητας» και να απαιτήσει να παρθούν μέτρα για την ευχάριστη, οικονομική, ασφαλή και οικολογική μετακίνηση ς πόλεις.

 Πεζοί – ΑΜΕΑ – Ποδηλάτες – Επιβάτες – Θύματα Τροχαίων οφείλουν να συντονίσουν τις δράσεις και τους αγώνες τους και να διεκδικήσουν το «Δικαίωμα στη Βιώσιμη Κινητικότητα».
Οι μακρόχρονοι και με συνέπεια  αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, όπως απόδειξε η πρωτοβουλία πολιτών για την καθαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων και την υπαίθρια διαφήμιση.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου – Φίλοι της Φύσης συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στην Ε.Ε.Κ. προβάλλει και διεκδικεί το «Δικαίωμα στη Βιώσιμη Κινητικότητα» για το 2012 με τους εξής τρόπους:
Ø  Συμμετέχει και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ (SOSTE), στελεχώνει το περίπτερο στο BIKE Festival (14-16 Σεπτεμβρίου στο Γκάζι)
Ø  Συνδιοργανώνει με τη MONUMENTA και τον κ.Γιώργο Αμυρά, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 11:30π.μ., ποδηλατοβόλτα από τον Κεραμεικό στη Μονή Δαφνίου για την ανάδειξη των ιστορικών ιχνών της Ιεράς Οδού και την προβολή του αιτήματος για «ασφαλή και οικολογική μετακίνηση στην πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: