Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Πράσινη Οικονομία – Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;


Η Διεθνής Περιβαλλοντική Οργάνωση Naturefriends International  (NFI) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εστιάζει την προσοχή της στην Πράσινη Οικονομία και στη διάσκεψη του ΟΗΕ "Ρίο+20" που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. 
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης και της Οργάνωσης NFI.
Δείτε ΕΔΩ την παρέμβαση των Φίλων της Φύσης στα Προπύλαια, την Τρίτη 5/6/2012.
-------------
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Πράσινη Οικονομία – Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα?
                                             

Βιέννη, 4 Ιουνίου 2012

            Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία φέτος προσδιορίζεται από το μότο “Πράσινη Οικονομία», οι Φίλοι της Φύσης απαιτούν έναν καθαρό πολιτικό «δρόμο» με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, που θα περιλαμβάνει μια  συστηματική αλλαγή των οικονομικών συστημάτων λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική και κοινωνική διάσταση τους.

            Σε μερικές εβδομάδες, στα τέλη Ιουνίου, θα λάβει χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όπως συνέβη φέτος με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, και αυτή η διάσκεψη θα διεξαχθεί  με κεντρικό σημείο αναφοράς την «Πράσινη Οικονομία». Αλλά τι είναι τελικά η πολύ – αναφερόμενη «Πράσινη Οικονομία»? Δεν υπάρχει σαφής ορισμός, όπως δεν υπάρχουν και ξεκάθαρες υποχρεώσεις και ευθύνες. Ποιος είναι αυτός που θα κάνει την οικονομία πιο «πράσινη», πιο βιώσιμη και πιο «φιλική προς το περιβάλλον» σε παγκόσμιο επίπεδο?

Για τους Φίλους της φύσης, η «Πράσινη Οικονομία»  θέτει περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις. «Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να έχουν υπερβολικές προσδοκίες αναφορικά με την ικανότητα και την θέληση του ιδιωτικού τομέα να δράσει», λέει ο Μάνφρεντ Πιλς, πρόεδρος των Φίλων της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ανακηρύσσοντας τον ιδιωτικό τομέα ως τον κύριο υπεύθυνο για την για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». «Η διαμόρφωση της κοινωνίας είναι ο κύριος και πρωταρχικός ρόλος των εκλεγμένων πολιτικών. Αυτή η ευθύνη δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατεθεί στην «Οικονομία»», εξηγεί ο κ. Πιλς.

«Η μονόπλευρη εστίαση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μας έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Πίλς. Ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο αλλαγών που θα οδηγήσει σε μία καινούργια εποχή. Τα όρια της ανάπτυξης περιγράφονται πιο ευδιάκριτα από ποτέ και οι δομικές θεμελιώδεις αναθεωρήσεις θα είναι απαραίτητες. Μόνο εάν η οικολογική, η οικονομική και η κοινωνική διάσταση θεωρηθούν ως ενιαία «συμπαγής» ολότητα, η μετάβαση προς μια «πράσινη οικονομία» θα είναι ευεργετική τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών «Ρίο+20» τον Ιούνιο του 2012 θα παράσχει την ευκαιρία να συζητηθούν οι υπάρχουσες προτάσεις αναφορικά με το πώς θα εξασφαλιστεί ευημερία για όλους χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι Φίλοι της Φύσης καλούν τους πολιτικούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να δράξουν την ευκαιρία για μία βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία μας.

Το δίκτυο NFI (Naturefriends International) είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος έχει υπό την αιγίδα του περισσότερους από 50 οργανώσεις και περίπου 500,000 μέλη. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης  αποτελούν την  «καρδιά» του έργου του οργανισμού. Ο NFI είναι μέλος του «Green 10”,  ενός δικτύου από δέκα πρωτοπόρους περιβαλλοντολογικούς ΜΚΟ οι οποίοι είναι ενεργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(Μετάφραση: Αλεξάνδρα Θεοφίλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: