Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

"Η Λίμνη είναι των πουλιών και ΟΧΙ των πετρελαιοειδών" - Συγκέντρωση, Διαμαρτυρία, Διαδήλωση στη Λ.Κουμουνδούρου την Κυριακή 30/1/2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MARIAM - ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ - ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.


[Τα πανό έχουν στηθεί, σε λίγο θα έρθουν οι πρώτοι διαδηλωτές]


[Οι πρώτοι διαδηλωτές]


[Οι διαδηλωτές καταφθάνουν]


[Οι διαδηλωτές επί της Λ.Αθηνών πηγαίνοντας προς τα ΕΛΠΕ]


[Στην πεζογέφυρα των ΕΛΠΕ]


[Στην Πεζογέφυρα των ΕΛΠΕ - 2]


[Οι διαδηλωτές έξω από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου]


[Έγκριση του ψηφίσματος]


[Στην είσοδο των ΕΛΠΕ]


[Παράδοση του Ψηφίσματος των συγκεντρωμένων]


[Μετά την διαμαρτυρία περιήγηση στο "θαυμαστό κόσμο" της Λίμνης Κουμουνδούρου]

- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
- ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συγκέντρωση και διαδήλωση στη Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο/ Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου για τρίτη συνεχή χρονιά συγκέντρωση - διαμαρτυρία - γνωριμία με τη Λίμνη Κουμουνδούρου.

Στο κάλεσμα των φορέων που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία για τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των υγροτόπων της, Λίμνη Κουμουνδούρου – Βουρκάρι Μεγάρων – Ρέματα ανταποκρίθηκαν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες απ’ όλη την Αττική.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι υπογράμμισαν:
1. Την ευθύνη όλων όσων ρυπαίνουν τη Λίμνη Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ (στραγγίσματα χωματερής) και άλλων γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων.
2. Ότι η πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχτεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής με την λειτουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική και στην περιοχή των Μεγάρων υπερβαίνει τα όρια ανοχής του συστήματος.
3. Την απαίτησή τους για αποφόρτιση των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής – Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια.
4. Ότι παρά τους ρύπους και τις πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι, η φύση αντιστέκεται. Έχουν καταγραφεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι Μεγάρων, Ρέματα – Οικότοποι (Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Σαρανταπόταμου, Σούρες) σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.
5. Την αναγκαιότητα να εγκατασταθεί στο Θριάσιο μόνιμο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, λόγω της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής.
6. Την αξίωσή τους να οριοθετηθούν οι υγρότοποι της Δυτικής Αττικής και να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με πορεία επί της Λ.Αθηνών - Κορίνθου κατευθύνθηκαν προς τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν τα συνθήματα:
- "Η Λίμνη είναι των πουλιών και ΟΧΙ των πετρελαιοειδών"
- "Η Λίμνη είναι υγρότοπος και ΟΧΙ σκουπιδότοπος"
- "ΕΛΠΕ, ΧΑΛΥΨ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ"
- "ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ – ΝΕΦΟΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ"

Οι διαδηλωτές αφού έφθασαν στην πύλη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους και τόνισαν την εταιρική ευθύνη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου όχι μόνο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και για να αναλάβουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί για την απορρύπανση της Λίμνης Κουμουνδούρου, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΛΚΕΘΕ και τους φορείς που φροντίζουν και υπερασπίζονται τη Λίμνη, καταγράφουν τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας και παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να χαρακτηριστεί το οικοσύστημα «περιοχή προστασίας της φύσης».

Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη προσοχή οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες πεζοπόρησαν περιφερειακά της Λίμνης Κουμουνδούρου περιηγήθηκαν και γνώρισαν το οικοσύστημα και τους «κατοίκους» του, τα πουλιά.
xpolis@gmail.com diakinxaid@gmail.com

limnik.blogspot.com, xpolis.blogspot.com, xaidari.blogspot.com, vourkari.blogspot.com, poikilo2006.blogspot.com, votanikoskipos.blogspot.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή 30/1: Διαδήλωση στη Λίμνη Κουμουνδούρου "H Λίμνη είναι των πουλιών - και ΟΧΙ των πετρελαιοειδών "

Αναρτούμε ορισμένες φωτογραφίες από την εκδήλωση - διαμαρτυρία - περιήγηση και θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ, με πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που θα μας στείλουν φίλοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση.


[Οι διαδηλωτές φθάνουν στον τόπο της συνάντησης...]


[Τα πανό μόλις στήθηκαν...]


[Οι διαδηλωτές με τα πανό τους στην πεζογέφυρα στο ύψος των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου]


[Στην είσοδο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου]

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων/ Το Δέλτα τριών ποταμών

"Η ηθική ξεκινάει από τη στάση μας απέναντι στη φύση..."
Ι.Ευαγγέλου

Σήμερα Κυριακή, 30 Ιανουαρίου συνδιοργανώνουμε μαζί με άλλους φορείς τα "προεόρτια" της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων στη Λίμνη Κουμουνδούρου. (Περισσότερα ΕΔΩ)
Με αφορμή την "εορτή" των υγροτόπων αναρτούμε ένα ενδιαφέρον VIDEO που αξίζει το κόπο για να αφιερώσετε 3,5 λεπτά για να το δείτε και να το απολαύσετε.
Προσέξτε την αρχή... Πόσοι άνθρωποι διέρχονται την Εθνική Οδό και δεν παρατηρούν τον "θαυμαστό κόσμο" των υγροτόπων, όπως συμβαίνει και με τη Λίμνη Κουμουνδούρου...
----------------

Το οικοσύστημα της περιοχής του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής. Η παραγωγή έχει σκοπό να αναδείξει την σημαντικότητα της μοναδικής αυτής περιοχής με το παγκόσμιο οικολογικό ενδιαφέρον.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Θ" όπως θώρακας, όπως Θριάσιο... Την Κυριακή 30/1/2011 διαδηλώνουμε στη Λίμνη Κουμουνδούρου, 11:00 για να "θωρακίσουμε" τους υγρότοπους της Δ.Α.


Περισσότερα ΕΔΩ



[Τόπος συνάντησης]

2 Φεβρουαρίου 1971-2011: 40 χρόνια συνθήκη Ramsar

Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις και τις πληροφορίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, και την εκδήλωση - διαμαρτυρία που διοργανώνεται στις 30 Ιανουαρίου στη Λίμνη Κουμουνδούρου. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Ramsar ΕΔΩ
Πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα και τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα βάση της συνθήκης Ramsar ΕΔΩ.
Η 2 Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως "Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων" επειδή την ίδια ημέρα υπογράφηκε η συνθήκη στο Ramsar της Ινδίας.
---------

[Αφίσα της Ramsar (2010) που συνδέει την προστασία των υγροτόπων με την κλιματική αλλαγή]

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 11:00, διαδηλώνουμε στη Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνες των Ρειτών)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων - 2 Φεβρουαρίου
 H Δυτική Αττική έχει τους δικούς της υγροτόπους που αντιστέκονται ακόμα στη ρύπανση.
 Τα οικοσυστήματα της Λίμνης Κουμουνδούρου, του Βουρκαρίου Μεγάρων και των ρεμάτων-οικοτόπων της περιοχής, είναι ΖΩΝΤΑΝΑ.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 11:00 διαδηλώνουμε στη Λίμνη Κουμουνδούρου και διεκδικούμε:
 Μέτρα απορρύπανσης της Δυτικής Αθήνας – Αττικής ΤΩΡΑ.
 Όχι άλλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (Χαλυβουργική, Μέγαρα), επεκτάσεις διυλιστηρίων.
 Αποφόρτιση των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής - Όχι στη λυματολάσπη από την Ψυτάλλεια.

Για τρίτη συνεχή χρονιά εμείς οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής διαδηλώνουμε και απαιτούμε να παρθούν μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των «σημαντικών υγροτόπων» της περιοχής. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, το Βουρκάρι Μεγάρων και τα ρέματα-οικότοποι (Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Σαρανταπόταμου, Σούρες) που καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας, συγκεντρώνουν πλούσιους πληθυσμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις σπάνια και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας που συνεχίζουν να εμφανίζονται στην περιοχή παρά τις πιέσεις που δέχονται από την κάθε είδους ρύπανση (ατμοσφαιρική, υπόγεια, κλπ), την επέκταση των εγκαταστάσεων και την αδιαφορία της πολιτείας.
Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τα παρακάτω είδη ορνιθοπανίδας (αλλά και σημαντικά είδη χλωρίδας):
Στη Λίμνη Κουμουνδούρου: 80 και πλέον είδη, ερωδιοί, κύκνοι, πάπιες - ανάμεσα τους και οι απειλούμενες με εξαφάνιση βαλτόπαπιες, αλκυόνες, βουτηχτάρια, νερόκοτες, φαλαρίδες, κορμοράνοι, καλαμοκανάδες, γλάροι, αρπακτικά.
Στο Βουρκάρι Μεγάρων: έχουν καταμετρηθεί 127 είδη κυρίως μεταναστευτικών πουλιών (ερωδιοί, κύκνοι, φλαμίγκο, πάπιες ...). Τρία από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο ενώ έντεκα σε εθνικό. Ο υγρότοπος φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μελανοκέφαλου γλάρου.
Στα ρέματα - οικότοπους: γλάροι, ερωδιοί, κορμοράνοι, αλκυόνες.
Ζητάμε:
1. Μέτρα προστασίας των υγροτόπων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση.
2. Να καταγραφούν ως υγρότοποι τα οικοσυστήματα της Δυτικής Αθήνας - Αττικής στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.
3. Να εφαρμοστούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 11:00 διαδηλώνουμε στη Λίμνη Κουμουνδούρου

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ «ΦΑΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ»

limnik.blogspot.com, xpolis.blogspot.com, xaidari.blogspot.com, vourkari.blogspot.com, poikilo2006.blogspot.com, votanikoskipos.blogspot.com

Με την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση την Κυριακή στην Ιερά Οδό και στην Ελευσίνα.

Με την αναμενόμενη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση που είχε διοργανώσει την Κυριακή 23/1/2011 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου με θέμα "Ιερά Οδός, ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία".
Την ξενάγηση έκαναν τα ίδια τα μέλη του συλλόγου Τζούλια Φορτούνη, Μίνα Ζαμπούνη ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Ιγγλέσης και ο Κώστας Φωτεινάκης. Κείμενα του Σατωμπριάν και του Μίλερ διάβασε η Τζίνα Σούλη.

[Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Γιάννη Ιγγλέση ΕΔΩ"


[Στον Ελευσινιακό Κηφισό. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Μαρίας Μπουρδάκη ΕΔΩ.]

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοβουλία για τη συνεννόηση των ενεργών πολιτών, γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην Αττική/ Συνάντηση 31-1-2011






["Βουνά από σκουπίδια και Λίμνες από στραγγίσματα" στη χωματερή Άνω Λιοσίων]

Πρόσκληση

Η διαχείριση των αποβλήτων ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων – εμείς τι κάνουμε;

Τα όσα γίνονται στην Κερατέα το τελευταίο διάστημα είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, που έχουν στο επίκεντρο το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Τα παραδείγματα είναι πολλά: η Λευκίμη της Κέρκυρας, το Ελληνικό των Ιωαννίνων, η Μαυροράχη και οι Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη, το Γραμματικό της Αττικής, το Αλιβέρι, η Θήβα, η Μάνδρα λίγο πιο παλιά κ.ά..

Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, οι περισσότεροι από όλους εμάς, που συμμετέχουμε στο περιβαλλοντικό κίνημα, μέσα από κινήσεις πολιτών, κινήματα πόλης, αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα κλπ., κινούμαστε με έναν αυθορμητισμό, που υπαγορεύεται κυρίως από κριτήρια αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Χωρίς, συνήθως, να μπαίνουμε στα πιο “βαθιά” νερά της αντιπαράθεσης με το συνολικό σχεδιασμό που υλοποιείται, αυτή τη στιγμή. Ένα σχεδιασμό, που, στην Αττική για παράδειγμα, υλοποιείται με μια σειρά παράλληλων (με τη Κερατέα και το Γραμματικό) αποφάσεων και δραστηριοτήτων, όπως: η οριστικοποίηση της απόρριψης της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στη Φυλή, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων των νέων εγκαταστάσεων μηχανικής ανακύκλωσης και της μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή και, τέλος, η παράτυπη και εν κρυπτώ υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ) για τις εγκαταστάσεις που προαναφέρθηκαν.

Μια ομάδα πολιτών, από διάφορες περιοχές της Αττικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε πιο συνολικά και, ίσως, πιο πολιτικά γι αυτά τα ζητήματα. Καθώς, επίσης, και την ανάγκη να βρούμε μια κοινή “γλώσσα”, στα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με άλλους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της Αττικής. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία συζήτησης και συνεννόησης, ανάμεσα σε όλους όσους συμμερίζονται αντίστοιχες ανησυχίες και προβληματισμούς. Σαν πρώτο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε επιλέξει να οργανώσουμε μια πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων.

Το σημείο της συνάντησής μας είναι τα γραφεία του συλλόγου "Ιερά οδός", που βρίσκονται:
Πλαστήρα 53, Αιγάλεω - (Τέρμα ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω - έξοδος Σταυρωμένου - απέναντι από το κολυμβητήριο Αιγάλεω)

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ.

Για να κάνουμε πιο ουσιαστική τη διαδικασία αυτής της συνάντησης, επισυνάπτουμε:
• Πρόταση για ένα κείμενο συνεννόησης – κοινών στόχων
• Πίνακα με τη σχετική νομοθεσία
• Αρχείο με ενημερωτικό υλικό (υφιστάμενη κατάσταση, ιστορικό κλπ.)


η ομάδα πρωτοβουλίας

Γιάννης Βέλλης - Τάσος Κεφαλάς - Γιώργος Κόκκινος - Καίτη Παναγιωτοπούλου
Πάνος Τότσικας - Κώστας Φωτεινάκης - Χρήστος Χρηστάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος Ε.Μ.Π.:"Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού"



Δείτε ΕΔΩ την πρόταση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. - Τμήμα Αστικού Περιβάλλοντος για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Παρουσίαση από το ΕΜΠ μελέτης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού 21 Ιανουαρίου 2011

Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, σας καλούμε την Τετάρτη 26-1-2011 στις 12.30 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), οδός Ακαδημίας 61, 1ος όροφος, για την παρουσίαση ολοκληρωμένου του ερευνητικού προγράμματος ΕΜΠ-ΤΕΔΚΝΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που υλοποίησε επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό πάρκο είναι αναγκαίο, φτηνό και εφικτό και υποδεικνύουν μια βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων φάσεων για τη δημιουργία του.

Αποδυναμώνουν πλήρως τόσο το σχέδιο Σουφλιά όσο και τα πρόσφατα για το ξεπούλημα του χώρου του Ελληνικού για και δικαιώνουν πλήρως τη θέση των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας & Ελληνικού-Αργυρούπολης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού.

Η έρευνα απαντά με συντριπτικά στοιχεία σε βασικά ερωτήματα:

Είναι αναγκαίο το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού;
Γιατί το μητροπολιτικό πάρκο πρέπει να γίνει στο πρώην αεροδρόμιο και όχι αλλού;
Πόσο κοστίζει η δημιουργία και η συντήρησή του;
Πού/πώς θα βρεθούν τα χρήματα;
Πώς τελικά το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού μπορεί να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου και της Αττικής;

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ - Δημήτρης Καλογερόπουλος
Οι Δήμαρχοι:Αλίμου Θάνος Ορφανός, Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης

Κυριακή 23/1/2011: Ξενάγηση κατά μήκος της Ιεράς Οδού, από τον Κεραμεικό μέχρι την Ελευσίνα. Σημεία αναφοράς.


Δείτε το πρόγραμμα και τα σημεία αναφοράς ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο πούλμαν.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ζω στο Χαϊδάρι - I live in Chaidari

..... καλωσορίζουμε ένα νεανικό blog στην πόλη μας, το Χαϊδάρι. Το blog "Ζω στο Χαϊδάρι" του Βαγγέλη.
Οι δύο πρώτες αναρτήσεις στο blog μας προϊδεάζουν ότι θα δούμε θέματα με ενδιαφέρον και με πολύ συναίσθημα.



[πεινάω]

------------

[Δεν χωράω σου λέω]

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι αγώνες των μηχανών enduro υποβαθμίζουν το οικοσύστημα στο βουνό και προκαλούν προβλήματα στην ιστορική Μονή Δαφνίου

Τα βουνά και τα οικοσυστήματα στο έλεος των αναβατών των μηχανών ednuro. Με τις τρακτερωτά πέλματα καταστρέφουν τη χλωρίδα και το ανάγλυφο των βουνών, δημιουργούν ηχορύπανση και αναστατώνουν την πανίδα, βεβηλώνουν το τοπίο...
Επιλέγουμε ορισμένες αναρτήσεις σχετικές με το δικό μας πρόβλημα στο Όρος Αιγάλεω:
1) Της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
2) ΟΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΗ του Γιάννη Σχίζα.
3) Γαλλικός ποταμός - περιοχή προστασίας Α'

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΟΡΓΩΜΑ" ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ




Από: Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, Εξωραϊστικό Σύλλογο Δαφνιού «Δαφναίος Απόλλων», Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αφαίας Χαϊδαρίου
11/1/2011

Προς:
1. Δασαρχείο Αιγάλεω
2. Δήμο Χαϊδαρίου - Δημοτική Αστυνομία
3. 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
4. Τροχαία Αιγάλεω
5. Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου
6. Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας ΑΣΔΑ

ΘΕΜΑ: Οι αγώνες των μηχανών enduro κοντά στην ιστορική Μονή Δαφνίου υποβαθμίζουν το δασικό οικοσύστημα, προκαλούν ηχορύπανση και κραδασμούς - Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας.

Στην πευκόφυτη – δασική περιοχή νότια της ιστορικής Μονής Δαφνιού και κάτω από το Σπήλαιο του Πάνος κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες πραγματοποιούνται αγώνες (ή προπονήσεις) μοτοσικλετιστών με μηχανές τύπου enduro. Η δασική περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και «καταφύγιο θηραμάτων» έχει μετατραπεί σε πίστα motocross από τους δεκάδες μοτοσικλετιστές που καταφθάνουν στην περιοχή. Η περιοχή προφανώς επειδή δεν φυλάσσεται διαδίδεται μεταξύ των μοτοσικλετιστών ως ιδανικός τόπος «φυσική πίστα» με αποτέλεσμα:
1. Να έχει «οργωθεί» το έδαφος από τις ρόδες των μηχανών στις πλαγιές του
βουνού (Δείτε σχετικές φωτογραφίες)
2. Να καταστρέφεται η χλωρίδα (Δείτε σχετικές φωτογραφίες)
3. Να δημιουργείται έντονη ηχορύπανση που απομακρύνει την πανίδα της περιοχής.
4. Να δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας σε περιπατητές και ορειβάτες.
5. Να δημιουργούνται κραδασμοί που ενδεχομένως να επηρεάζουν δυσμενώς τη στατικότητα του Καθολικού της Μονής Δαφνιού, η οποία έχει πληγεί από το καταστροφικό σεισμό του 1999.
6. Να δημιουργείται δυσαρέσκεια και όχληση στους επισκέπτες της Μονής Δαφνίου η οποία ως γνωστόν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επειδή:
α) Βάσει της Δασικής Νομοθεσίας, των συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν την προστασία του Όρους Αιγάλεω και ιδιαίτερα με βάση την «Δασική Αστυνομική Ρυθμιστική Διάταξη» του Δασαρχείου Αιγάλεω (27/2/2001) απαγορεύεται «κάθε πράξη που θίγει τα δένδρα, τους θάμνους και το έδαφος»
β) Η πληγείσα από το σεισμό ιστορική Μονή Δαφνιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα προστασίας της δασικής και ιστορικής περιοχής. Να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες και τεχνητά εμπόδια πρόσβασης οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Δείτε επίσης για το ίδιο θέμα ανάρτηση ΕΔΩ.

Δήμος Χαϊδαρίου: Αντιδήμαρχοι, Επιτροπές, Δημοτικό Συμβούλιο



Σύμφωνα με το νέο νόμο "Καλλικράτης" για την τοπική αυτοδιοίκηση και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας η δομή του Δήμου Χαϊδαρίου είναι η εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:ΚΑΜΠΟΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: ΤΟΚΑΤΛΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΛΙΑΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΜΠΟΖΙΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΒΟΡΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΚΙΜΩΝ
Σημείωση: Οι έξι πρώτοι και η πρόεδρος είναι από την συμπολίτευση και οι τρεις τελευταίοι από την αντιπολίτευση (ένας από κάθε συνδυασμό)
-------------
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ,ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΣΑΤΣΑΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΕΛΕΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
Σημείωση: Οι έξι πρώτοι και O πρόεδρος είναι από την συμπολίτευση και οι τρεις τελευταίοι από την αντιπολίτευση (οι επικεφαλής των συνδυασμών)
-------------
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τάσος Λυμπέρης (Πρόεδρος), Αθηνά Μπούτση (Αντιπρόεδρος), Φώτης Μαραβέλιας (Γραμματέας)
--------
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
1) ΚΕΝΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ & ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
2) ΚΑΜΠΟΛΗ ΕΛΕΝΗ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
3) ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
4)ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ.
5) ΤΟΚΑΤΛΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

10+1 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: "Ιστορική ντροπή η απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμησης εντός προστατευόμενων περιοχών.."


Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ' ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»

Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).

Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.

Περισσότερα ΕΔΩ.
------------
Η ΑΝΙΜΑ δηλώνει την αγανάκτησή της:

Η ΑΝΙΜΑ δηλώνει την αγανάκτηση και απογοήτευσή της για τις αντιδράσεις που έχει εγείρει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Προστασία της Βιοποκιλότητας, ως προς τις διατάξεις που προσπαθούν να οριοθετήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση στις Προστατευόμενες περιοχές.
Οι αντιδράσεις αυτές, προερχόμενες από μέλη του Κοινοβουλίου, καθιστούν εμφανές ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει να απαξιώνεται από ορισμένους εκπροσώπους του έθνους, παρά τα μεγάλα λόγια και τη σχετική φιλολογία που μοιάζει να έχει γίνει κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια.
Διαφαίνεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό πως η ανάπτυξη, παγκόσμια αλλά και τοπικά, δεν γίνεται πλέον με τους όρους της δεκαετίας του ’60. Η οικονομική μεγέθυνση δεν προϋποθέτει την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά ούτε και συνεπάγεται αιτιοκρατικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αντιθέτως, η διαφύλαξη του ελληνικού φυσικού κεφαλαίου, είναι σήμερα μεγαλύτερης σημασίας από ποτέ. Και η εκτός σχεδίου δόμηση είναι από τους βασικότερους παράγοντες καταστροφής της ελληνικής φύσης.
Εκφράσεις όπως
…«∆εν µπορεί να σκεφτόµαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο µιας περιοχής»... μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για το μέλλον της διατήρησης της πολύτιμης ελληνικής φύσης και για το κατά πόσον, τον 21ο αιώνα, έχει γίνει κατανοητό σε όσους όφειλε ότι η μοίρα όλων των πλασμάτων στον πλανήτη είναι κοινή.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή 16/1//11: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πρότασης για το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και τη Λίμνη Κουμουνδούρου...


["Φωτογράφος χωρίς όνομα": από την παρουσίαση της πρότασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω]


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πρότασης "Να χαρακτηριστεί το οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο και η Λίμνη Κουμουνδούρου περιοχή προστασίας της φύσης" που διοργάνωσαν:
Συντονιστικό Φορέων για την Προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου - Λίμνης Κουμουνδούρου και ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης»

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

- Βασίλης Βασιλειάδης: Συντονιστής της συζήτησης
- Γιάννης Μιχαλόπουλος : Κάποιοι βλέπουν στο βουνό ... οικόπεδα με θέα
- Ειρήνη Βαλλιανάτου : Η βιοποικιλότητα του όρους Αιγάλεω-Ποικίλου
- Κώστας Φωτεινάκης : Η ζωή στο βουνό από το 10.000 π.Χ ως τις μέρες μας
- Δημήτρης Κούνδουρος : Ο ρόλος του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου στο λεκανοπέδιο μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, Πεντέλη
- Γιώργος Κόκκινος : Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο
- Τάσος Λύτρας : Το νομικό καθεστώς και η τεκμηρίωση της πρότασης
για τον χαρακτηρισμό του βουνού ως περιοχής προστασίας της Φύσης
- Συζήτηση

Η πρόταση παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στη Δυτική Αθήνα. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση στον ΕΚΧ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ στην Πετρούπολη (17/12/2011)

Το επόμενο ραντεβού είναι: Κυριακή 30/1/2011 στη Λίμνη Κουμουνδούρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2/2/2011)

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μετά από 58 χρόνια προβλήθηκε ΤΟ ΔΑΦΝΙ -ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ, η πρώτη ταινία τέχνης στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου


[ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ]


[Ο αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ.Θεόδωρος Αδαμόπουλος (πρώτο πλάνο) και ο κ.Γιώργος Προκοπίου (δεύτερο πλάνο) γιος του δημιουργού της ταινίας]


[Λίγο πριν την προβολή - Διακρίνεται ο π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης]


[Οι θεατές και οι φιλότεχνοι στην ουρά για την προβολή]


[Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μαρία Μπουρδάκη
-------

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 διακόσιοι θεατές παρακολούθησαν σε δύο παραστάσεις στο Παλατάκι Χαϊδαρίου τη βραβευμένη ταινία τέχνης του Άγγελου Προκοπίου «ΤΟ ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ». Μεταξύ των θεατών ήταν οι: Θεόδωρος Αδαμόπουλος (αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), Γεώργιος Προκοπίου (πρώην καθηγητής στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, γιός του δημιουργού της ταινίας Άγγελου Προκοπίου), Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης - συγγραφέας), π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης (ιερέας που είχε λειτουργήσει στην Μονή Δαφνίου 1993 και 1997), Κυριάκος Ντηνιακός (πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου), Νίκος Παναγιωτάτος (Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαϊδαρίου), Πέτρος Καραβίτης (Πρόεδρος του ΔΑΟΧ), καθηγητές και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, Μπάμπης Σιαφάκας (φύλακας της Μονής) μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Χαϊδαρίου, Εκπρόσωποι διαφόρων συλλογικοτήτων της πόλης.

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και έτσι η εκδήλωση – προβολή έγινε δύο φορές, η μία μετά την άλλη. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει φάκελο που διανεμήθηκε στους θεατές ο οποίος περιείχε: το πρόγραμμα της ταινίας στην προβολή στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ (αναπαραγωγή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. από το πρωτότυπο 29/3/1953), την μετάφραση της Κατερίνας Σταθακοπούλου (από τα αγγλικά στα ελληνικά), την ομιλία –έρευνα του Κώστα Φωτεινάκη (ερευνητή της τοπικής ιστορίας και προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου), την απάντηση του δημιουργού της ταινίας Άγγελου Προκοπίου στην κριτική που δέχτηκε για την ταινία (Γιατί δημιουργήσαμε ΤΟ ΔΑΦΝΙ), τους στίχους του τραγουδιού ΣΕΡΓΙΑΝΙ που κάνει αναφορά στην Παναγία τη Χρυσοδαφνιώτισσα και το νερό του Δαφνίου), Χρονικό – Ιστορικό της Μονής Δαφνίου (από τον ερευνητή – συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση).

Ο Κώστας Φωτεινάκης στην αρχή της ομιλίας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προβολή της ταινίας και στην εκδήλωση, μετέφερε το κοινό στο κινηματογραφικό κλίμα της εποχής και παρουσίασε αναλυτικά τους συντελεστές της ταινίας.
Ο πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ευχαρίστησε τους: Θεόδωρο Αδαμόπουλο (που βοήθησε στο να βρεθεί η ταινία στο Βερολίνο), Κατερίνα Σταθακοπούλου (μετάφρασε με άριστο τρόπο την ταινία από τα αγγλικά στα ελληνικά), Παναγιώτη Σμυρνή (δημιούργησε του υπότιτλους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα), Μάριο Βόντα (Γραφίστα - Δημιουργό της πρόσκλησης), Γιάννη Ιγγλέση (για τα δύο πληροφορικά ταμπλό με θέμα τη Μονή Δαφνίου που ετοίμασε για την εκδήλωση) τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που στήριξαν την εκδήλωση, τα ΜΜΕ και τους bloggers για την προβολή της ανεύρεσης της ταινίας και της εκδήλωσης.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κώστας Φωτεινάκης υπογράμμισε:
«Κυρίες και κύριοι,
Ενώ ο Άγγελος Προκοπίου και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την ταινία το 1951 για να προβάλλουν διεθνώς τον ελληνικό και τον βυζαντινό πολιτισμό, την ιστορία μας και το Αττικό τοπίο, η πολιτεία στις μέρες μας ελάχιστα πράττει για το ΔΑΦΝΙ. Η Μονή Δαφνίου που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO (1992) έχει εγκαταλειφτεί τα τελευταία χρόνια στη τύχη της. Ο σεισμός του 1999 την βρήκε «λαβωμένη» από τον προηγούμενο σεισμό του 1981 και έτσι ανυπεράσπιστη υπέστη σοβαρές ζημιές. Προσωπικά από το 2003 έχω πιέσει για να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης, και στη συνέχεια μέσω του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου με έγγραφα και με ερωτήσεις στη βουλή συμβάλλαμε στο να γίνει επισκέψιμος ο προαύλιος χώρος (5/10/2008) και το εσωτερικό του Καθολικού (29/5/2009) σε συνθήκες εργοταξίου, δηλαδή με σκαλωσιές.

Οι εργασίες συντήρησης στο Καθολικό έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συνεχιστούν και κυρίως πότε θα αποπερατωθούν. Στις 20 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες σχολιάζουν: «Έκπληκτη στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη διαπίστωσε πως το Δαφνί έχει «παγώσει». «Είναι δυνατόν στην κατάσταση που το άφησα το 2004, στην ίδια κατάσταση να το βρίσκω;», αναρωτήθηκε. «Θα το µαζεύουµε το µνηµείο ...»
Η σημερινή προβολή της ταινίας ΤΟ ΔΑΦΝΙ, εκτός από την καλλιτεχνική, ιστορική και συναισθηματική της αξία, εγκαινιάζει ένα δεύτερο κύκλο ευαισθητοποίησης, όχι της διεθνούς κοινότητας αυτή τη φορά, αλλά της ελληνικής πολιτείας για να συνεχιστούν άμεσα οι εργασίες στήριξης και συντήρησης της Μονής Δαφνίου «για να μη το μαζέψουμε το μνημείο».

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Τζίνα Σούλη και ο Κώστας Φωτεινάκης (τελευταία φωτογραφία). Μετά το τέλος των προβολών εκφράστηκε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για να επαναληφθεί η προβολή της ταινίας σε σχολεία και ιερούς ναούς.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σάββατο (15/1) - Κυριακή (16/1) δύο εκδηλώσεις για την Τέχνη τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.


[Κλικάρετε στη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί και ΕΔΩ για να δείτε περισσότερα για την εκδήλωση. Προγραμματίζονται δύο προβολές α)6:30 μ.μ. β) 7:45 μ.μ. σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι θεατές]

[Κλικάρετε στη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί και ΕΔΩ για να δείτε το πρόγραμμα]

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ντίνος Χριστιανόπουλος: “...δεν έχω καμία αμφιβολία πως το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια..."/ Εμείς έχουμε άλλη άποψη: Το μέλλον το δημιουργούμε εμείς.


Αμερικανός καλλιτέχνης Chris Jordan έχει αφοσιωθεί μέσα από την τέχνη του να αναδείξει με «δυνατές» εικόνες θέματα που έχουν σχέση με τις επιπτώσεις από τα σκουπίδια και τα συναφή.Η καινούργια του δουλειά έχει τον τίτλο Gyre και βασίζεται στον διάσημο πίνακα του γιαπωνέζου καλιτέχνη Hokusai, «The Great Wave off Kanagawa». Τα υλικά του σκουπίδια που πετιούνται στη θάλασσα. ΠΗΓΗ: Terra Computerata


Tο εξώφυλλο του βιβλίου Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2010 είναι από την ανωτέρω σύνθεση του Chris Jordan.

...και όσον αφορά το τίτλο της ανάρτησης δεν είναι δικός μας. Περιλαμβάνεται στο ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Εμείς όμως όχι απλώς αμφιβάλλουμε "ότι το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια" αλλά προσπαθούμε μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες α) να "μειώσουμε τα σκουπίδια μέχρι εξαφάνισης" β) να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον "χωρίς σκουπίδια".

Προτιμάμε αυτό το τοπίο στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και όχι σκουπίδια, μπάζα, δρόμους, κυνηγούς κ.λπ. Δείτε ΕΔΩ ένα δείγμα από τη χλωρίδα στο Flora Attica.

Περισσότερα είδη έχει καταγράψει και φωτογραφίσει ο Τάσος Λύτρας. Για τη χλωρίδα του βουνού και για την πρόταση να "Χαρακτηριστεί το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και η Λίμνη Κουμουνδούρου περιοχή προστασίας της Φύσης" θα δούμε την Κυριακή 16/1/2011 στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, 10:30 π.μ.

Προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμάτων υπάρχουν και έχουν κατατεθεί σε αντίθεση κατεύθυνση απ' αυτές που προσπαθούν να επιβάλλουν δια ροπάλου...


[Οι Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, ο Φίλιππος Κυρκίτσος, από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, η Θεοδότα Νάντσου, από την WWF, και ο Βαγγέλης Κουκιάσας, από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζουν πρόταση στρατηγικού μοντελου διαχείρισης απορριμμάτων(24/4/2009)]

Η διαχείριση των απορριμάτων θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που θα απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες την πολιτική και την κοινωνική μας ζωής.
Σας παρουσιάζουμε ορισμένες κατά τη γνώμη μας ρεαλιστικές θέσεις, σε αντίθεση κατεύθυνση από τις κυβερνητικές που επιχειρούν να επιβάλλουν δια ροπάλου και θα επανέλθουμε:

Προτάσεις των 4 ΜΚΟ Περιβαλλοντικών οργανώσεων ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Συνέντευξη του Φίλιππα Κιρκίτσου (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) στο ΠΟΝΤΙΚΙ.

Πρόταση της Ηρώς Ζερβάκη (Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα (Σγουρός) και του Φίλιππου Κυρκίτσου (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) ΕΔΩ. Εκτιμούμε ότι είναι πολιτικά - οικονομικά - τεχνικά επαρκώς επεξεργασμένη.

ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΧΥΤΑ στην Κερατέα; ΕΔΩ.

Τις πρόσφατες προτάσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αφιέρωμα στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ.

Θέσεις των Οικολόγων - Πράσινων ΕΔΩ.

Διαβάστε και μία προηγούμενη ανάρτηση στο δικό μας blog ΕΔΩ.
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ...

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τα πρόσωπα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των δύο Επιτροπών του Δήμου Χαϊδαρίου



Την Κυριακή 9/1/2011 έγιναν οι Δημαιρεσίες στο Δήμο Χαϊδαρίου για τη στελέχωση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των δύο Επιτροπών που προβλέπονται από τον νέο νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Συμμετέχουν:

1) Προεδρείο Δ.Σ.: Τάσος Λυμπέρης (Πρόεδρος - από το συνδυασμό Δ.Μαραβέλια), Αθηνά Μπούτση (Αντιπρόεδρος - από το συνδυασμό Δ.Τσατσαμπά), Φώτης Μαραβέλιας (Γραμματέας - από το συνδυασμό Δ.Μαραβέλια).

2) Επιτροπή Οικονομικών:
α) από το συνδυασμό της πλειοψηφίας του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια:
Πασπαλιάρης, Λιακόπουλος, Καραβίτης, Παναγιωτάτος, Αδαμοπούλου, Μπαλοδήμας
β) από την αντιπολίτευση οι επικεφαλείς: Δημήτρης Τσατσαμπάς, Μιχάλης Σελέκος, Κώστας Ασπρογέρακας.

3) Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής:
α) Από το συνδυασμό της πλειοψηφίας του Δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια:
Καμπόλη, Βουρλούμης, Λιάπης, Περιμένης, Τοκατλίδου, Γιαννακόπουλος
β) Από την αντιπολίτευση: Μποζίκας, Βορρέας, Φουντούλης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εκτιμιέται ως θετικό γεγονός ότι ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού Δημήτρης Τσατσαμπάς δεν έκανε χρήση της δυνατότητας που είχε να εκλέξει στις επιτροπές (2,3) και τους τρεις από την παράταξή του, αλλά προτίμησε να αντιπροσωπευτούν και όλοι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία στο έργο τους.

(Για τους αντιδημάρχους θα επανέλθουμε)

ΔΕΗ και ΕΜΠ για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ελαιώνα απαντούν ότι η ακτινοβολία είναι σε πολύ χαμηλότερα όρια από τα επιτρεπόμενα


[Φωτ: Ο υποσταθμός της ΔΕΗ στον Ελαιώνα, επί της οδού Επαύλεως]

Για το θέμα της ακτινοβολίας ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου είχε διοργανώσει σχετική ημερίδα τον Φεβρουάριο του 2009 στη διάρκεια της οποίας είχε τεθεί και το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Ελαιώνα.
Στη συνέχεια είχαμε την παρέμβαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χαϊδαρίου ΚΕΔΧ για το θέμα, το οποίο έφεραν στη βουλή με τη μορφή ερωτήσεων οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Κυριάκος Μητσοτάκης (αργότερα από τη Σακοράφα).
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο καθώς και από το ΕΜΠ δείχνουν καθησυχαστικές, τα επίπεδα εκπομπής της ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης (Msc Βιολόγος Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία) στο πρόσφατο άρθρο του στο Δαίμονα της Οικολογίας σημειώνει ότι "Αναφερόμαστε σε όρια επικινδυνότητας και όχι όρια ασφαλείας, καμία "δόση" ακτινοβολίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, όσο μικρή και να είναι" (9/1/2011).
Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι" Τα προτεινόμενα όρια από ερευνητές για το μαγνητικό πεδίο είναι 2 mG αντί των 1000 mG!Είναι αναγκαίο να τεθούν καινούργιες βάσεις για τα όρια έκθεσης με στοχο την βαραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ζωτικής σημασίας αυτό διότι η «έκρηξη» νέων πηγών έχει δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που τώρα καλύπτουν όλες (εκτός από τις πολύ απομονωμένες περιοχές) τις κατοικημένες περιοχές της γης."
(1ο άρθρο ΕΔΩ και το 2ο άρθρο ΕΔΩ.


Είχαμε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν πάσχουμε από το σύνδρομο της τεχνοφοβίας αλλά οφείλουμε να πιέζουμε για περιοδικούς ελέγχους στον υποσταθμό της ΔΕΗ για να έχουν οι υπεύθυνοι της επιχείρισης την έννοια, εκτός των άλλων, ότι ελέγχονται.

Από την πλευράς μας θα συνεχίσουμε να ενημερωνόμαστε για το θέμα.
Θα επανέλθουμε με τη δημοσίευση των απαντήσεων της ΔΕΗ και του ΕΜΠ για τα επίπεδα της ακτινοβολίας στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ελαιώνα.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

"Οι πέρδικες της περιοχής Κορυδαλλού έχουν διαφορετικό κακάρισμα..." από το 320 π.Χ.


[Φωτ.Alectoris gracea (Πέρδικα) από το www.korydallos.blogspot.com]

Ο Θεόφραστος (320 π.Χ.) πατέρας της Βοτανικής, μαθητής του Αριστοτέλη, περιγράφει ότι «οι πέρδικες της περιοχής Κορυδαλλού έχουν διαφορετικό κακάρισμα από αυτές που έχει ακούσει σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας».

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Για την Προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου - Λίμνης Κουμουνδούρου (16 και 30/1/ 2011)


[Κλικάρετε στγ φωτογραφία για να διαβάσετε την αφίσα]

Συντονιστικό Φορέων για την Προστασία του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου - Λίμνης Κουμουνδούρου
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 10:30 π.μ. στο Δημαρχείο Αιγάλεω

- Βασίλης Βασιλειάδης: Συντονιστής της συζήτησης
- Γιάννης Μιχαλόπουλος : Κάποιοι βλέπουν στο βουνό ... οικόπεδα με θέα
- Ειρήνη Βαλλιανάτου : Η βιοποικιλότητα του όρους Αιγάλεω-Ποικίλου
- Κώστας Φωτεινάκης : Η ζωή στο βουνό από το 10.000 π.Χ
ως τις μέρες μας
- Δημήτρης Κούνδουρος : Ο ρόλος του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου στο ..λεκανοπέδιο μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, Πεντέλη
- Γιώργος Κόκκινος : Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο
- Τάσος Λύτρας : Το νομικό καθεστώς και η τεκμηρίωση της πρότασης
για τον χαρακτηρισμό του βουνού ως περιοχής προστασίας της Φύσης
- Συζήτηση

Παρεμβάσεις δημάρχων, περιφερειαρχών κ.ά. εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών ή κομμάτων θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών (και όχι στην αρχή ή ενδιάμεσα).

Διεύθυνση: Δημαρχείο Αιγάλεω Ιερά Οδός 364

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 11:00 π.μ.
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Λίμνη Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου).

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών, περιοχή Σκαραμαγκά, στην είσοδο του Στρατοπέδου Ξηρογιάννη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6946779538, 6932719079

http://poikilo2006.blogspot.com/ http://xaidari.blogspot.com/ http://xpolis.blogspot.com/ http://pyritis.blogspot.com/ http://votanikoskipos.blogspot.com/ http://prasinipoli.wordpress.com/