Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Campanula celsii (Καμπανούλα του Celsius) στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο




[Φωτογραφίες - Περιγραφή: Τάσος Λύτρας]

Η Καμπανούλα του Κέλσιους

Η Campanula celsii (Καμπανούλα του Celsius) είναι ενδημικό είδος της Αττικής.
Περιλαμβάνει τρία υποείδη από τα οποία το πρώτο (Campanula celsii ssp celsii) είναι διασκορπισμένο στην Αττική, το δεύτερο (Campanula celsii ssp parnesia) έχει αναγνωρισθεί μόνο στην Πάρνηθα και το τρίτο (Campanula celsii ssp spathulifolia) έχει αναγνωρισθεί στα όρη Κιθαιρώνας, Πατέρας, Πάστρα.
Φυτρώνει κυρίως επάνω σε ασβεστολιθικούς βράχους στους οποίους αναρριχάται με μακριούς βλαστούς και από αυτούς προβάλλουν τα κυανά άνθη του.
Στο Αιγάλεω – Ποικίλο ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου δημιουργώντας, μαζί με άλλα είδη, φυσικούς βραχόκηπους.

(Διαβάστε παρακάτω για την εκδήλωση στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη με θέμα την βιοποικιλότητα στου βουνό)

--------------------------------------------------
ΝΕΑ:
Την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου. Φωτογραφίες και ρεπορτάζ σε επόμενες αναρτήσεις και συνδέσμους. Μεταξύ των άλλων αξίζει να διαβαστεί το κείμενο του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με το οποίο ο σύλλογος παρεμβαίνει και παίρνει θέση για τις πολιτικές εξελίξεις και συνδέει τις εκδηλώσεις "Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού 2011" με τις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ.

Την ίδια ημέρα στο Δημαρχείο Νίκαιας - Ρέντη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τη Βιοποικιλότητα στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο και την πρόταση που έχουν υποβάλλει φορείς και πολίτες να χαρακτηριστεί "Περιοχή Προστασίας της Φύσης".
Στην εκδήλωση που είχε υψηλό βαθμό εκπροσώπησης της τοπικής Δημοτικής αρχής, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ.Ιωκειμίδης, αντιδήμαρχοι, και υπεύθυνοι περιβάλλοντος του Δήμου, παρουσίασαν την ιστορία, τη βιοποικιλότητα του βουνού και το υφιστάμενο και προτεινόμενο νομικό καθεστώς οι: Κώστας Φωτεινάκης, Ειρήνη Βαλλιανάτου, Τάσος Λύτρας. Θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες και σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: