Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Νέα πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής - Έπιασε την Παρασκευή 20/8 και συνεχίζεται και το Σάββατο 21/8 - Η κατάσταση δεν "πάει άλλο"


[Η φωτογραφία είναι από το blog της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου - Δείτε το ρεπορτάζ]

Η φωτιά έπιασε την Παρασκευή το απόγευμα 20/8 και συνεχίζεται μέχρι τώρα που γράφουμε, δηλαδή Σάββατο 21/8 12:00. Την Παρασκευή το βράδυ η "μαυρίλα" ήταν ορατή σε όλη τη Δυτική Αθήνα - Αττική. Διοξίνες και άλλα "ευγενή" δηλητηριώδη αέρια "πετούν" στον ουρανό της Αττικής. Η πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα αφού η πυρκαγιά είναι εσωτερική, δεν βγάζει φλόγα, και αντιμετωπίζεται μόνο όταν τα σκουπίδια καλυφθούν με χώμα. Φυσικά η φωτιά αυτή δεν είναι μοναδική, φωτιές μικρής έκτασης παρατηρούνται πολύ συχνά, αλλά συνήθως αντιμετωπίζονται και αποσιωπούνται.
Υπάρχουν όμως και πυρκαγιές μεγαλύτερης έκτασης όπως της Παρασκευής - Σαββάτου που είναι ορατές λόγω του "νέφους" που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν αποσιωπούνται. Να θυμίσουμε ότι το 2002 αιτία της κατάρρευσης ολόκληρων λόφων σκουπιδιών με αποτέλεσμα η δυσοσμία να πλήξει όλη την Αττική ήταν η πυρκαγιά.
Η κατάσταση με τα ΧΥΤΑ δεν πάει άλλο. Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση "το Θριάσιο και η Δυτική Αθήνα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή". Η πυρκαγιά που άναψε στο Ασπρόπυργο στις 6/8/2010 θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόλαση (θα επανέλθουμε όμως άμεσα γι΄ αυτό το θέμα).
Τα ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια εκτός από την πυρκαγιά και τις διοξίνες που "πετάνε" στον αέρα, έχουν καταστρέψει και τον υδροφόρο ορίζοντα μιας μεγάλης περιοχής. "Τοξική Βόμβα κάτω από την Αττική" ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 25/1/2007. Απόσπασμα από το ρεπορτάζ: "Oι μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών- με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου κ. Ευθύμιο Λέκκα- έδειξαν μόλυνση «στο κόκκινο». Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί- όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων. Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά της χωματερής- στην Ελευσίνα- βρέθηκαν μολυσμένα."
Ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ.

[Η γραφιστική παρουσίαση είναι από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ]

Εκτός όμως από την ρύπανση έχουμε αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή καθώς και απώλειες ζωών. Στις 7/8/2010 θάφτηκε κάτω από όγκους σκουπιδιών ένας εικοσάχρονος Πακιστανός οικονομικός μετανάστης στην προσπάθειά του να συλλέξει απορρίμματα κάποιας μικρής αξίας, ενώ τα Χριστούγεννα του 2009 ένα τσιγγανάκι είχε χάσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο, δείτε την ανάρτηση που είχαμε κάνει τότε ΕΔΩ και την παρουσίαση από το TVXS EΔΩ. Στην παρουσίαση του TVXS ανεφέρονται δύο ακόμα θάνατοι με τον ίδιο τρόπο, ο ένας μιας Ρουμάνας στον 7ο μήνα κύησης (Απρίλιος 2008) και ο άλλος το 1995 όταν ένα μικρό παιδί έφαγε μια σοκολάτα (προφανώς χαλασμένη), λάφυρο από το «ρεσάλτο» στους σορούς απορριμμάτων.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ αλλά πολύ δυσάρεστα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι?

Δεν υπάρχουν σχόλια: