Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Στη Βουλή η στασιμότητα στην αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου



[Φωτογραφίες Μαρία Μπουρδάκη: Ο "Παντοκράτωρ" στο θόλο του Καθολικού της Μονής Δαφνίου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε συνθήκες "εργοταξίου", δηλαδή με σκαλωσιές κ.λπ.]

Διαβάστε την πρόσφατη ερώτηση των τεσσάρων βουλευτών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥN
- Φ.Κουβέλη, Θ.Λεβέντη, Γρ.Ψαριανό και Ν.Τσούκαλη- οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να ενημερώσει το Σώμα για τις όποιες ενέργειες προγραμματίζεται να γίνουν ώστε να αποπερατωθούν οι εργασίες.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ
Διαβάστε το Ιστορικό προηγούμενων παρεμβάσεων του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και ερωτήσεων βουλευτών για την προσπάθεια να προχωρήσουν οι εργασίες στήριξης του Καθολικού και συντήρησης των ψηφιδωτών. Η Μονή ως γνωστό επλήγη σοβαρά από το σεισμό το 1999, όμως είχε σοβαρά "τραύματα" στατικότητας από τον προηγούμενο σεισμό του 1981 που στην πραγματικότητα δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.
Δείτε ΕΔΩ για το χρονικό των εξελίξεων και ΕΔΩ για να δείτε 20 αναρτήσεις για τη Μονή Δαφνίου.
Σε τίτλους:α) από 13/10/2008 είναι επισκέψιμος ο προαύλιος χώρος β) από 29/5/2009 είναι επισκέψιμο και το καθολικό σε συνθήκες εργοταξίου, όμως η προσέγγιση είναι δύσκολη.
Δυστυχώς τα έργα στήριξης και συντήρησης των ψηφιδωτών έχουν σταματήσει, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε καμία δέσμευση για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις και τα σχόλια της κας Μενδώνη (Γ.Γ. στο ΥΠΠΟ) στη συνεδρίαση του ΚΑΣ "...θα το μαζεύουμε το Μνημείο".. Δημοσιεύτηκαν σε όλο τον τύπο 20 Μαΐου 2010, δείτε εδώ στα ΝΕΑ.
Οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται το χώρο και διαπιστώνουν ότι η εξωτερική πόρτα είναι κλειστή, πρέπει να πατήσεις το κουδούνι για να ανοίξουν, και η πρόσβαση εντός του Καθολικού δεν είναι εύκολη. Παράλληλα οι εξωτερικές σκαλωσιές είναι τοποθετημένες εδώ και 10 χρόνια και οι ξύλινες σανίδες εκτεθειμένες πότε στην βροχή και πότε στον ήλιο δείχνουν ότι έχουν διαβρωθεί!!!
Συναντήσαμε πρόσφατα (πριν 20 ημέρες) ένα ζευγάρι Ολλανδούς οι οποίοι ήρθαν για δεύτερη φορά στην Αθήνα (την πρώτη ήταν εντελώς κλειστή η Μονή Δαφνίου) για να επισκεφτούν το χώρο, και διαπίστωσαν ότι και αυτή τη φορά ήταν σχεδόν αδύνατον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ολλανδοί είχαν ρωτήσει, πριν έρθουν στην Ελλάδα, την πρεσβεία μας αν μπορούν να επισκεφτούν τη Μονή και η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: