Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Μεγάλη πορεία ενάντια στον Λιθάνθρακα / Καβάλα



Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

(Λάβαμε το παρακάτω mail και σας το κοινοποιούμε)
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.
ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ) .
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ –
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό ) (2310 993506 & 2310 993944)
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Αποτελέσματα έρευνας για τον τόπο κατοικίας των επισκεπτών του blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Στην έρευνα πήραν μέρος 75 επισκέπτες. Σε διάστημα 20 ημερών κλικαραν στο blog περίπου 1.000 φορές. Άρα πήραν μέρος στην έρευνα το 7,5% αυτών που κλίκαραν.
Δήλωσαν κάτοικοι: Χαϊδαρίου 41%, Δυτικής Αθήνας 18%, Κέντρου 12%, Νότιας - Βόρειας - Ανατολικής Αθήνας 20%, εκτός Αθήνας 9%.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το 60% των επισκεπτών είναι εκτός Χαϊδαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ειδησιογραφία που παρουσιάζεται στο blog προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών εκτός των τοιχών της πόλης μας.

Η Χάρτα για το Ποικίλο Όρος - Ολοκληρώνεται την Παρασκευή


Μετά από δύο μήνες παραγωγικών συζητήσεων μεταξύ των Οικολογικών Περιβαλλοντικών Συλλόγων Περιστερίου - Πετρούπολης και Χαϊδαρίου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της "Χάρτας για την Προστασία και την Περιβαλλοντική ανάδειξη του Ποικίλου Όρους". Την Παρασκευή 1η Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ., θα συναντηθούμε στο Περιστέρι για τις τελευταίες παρατηρήσεις έτσι ώστε η Χάρτα να είναι έτοιμη και να παρουσιαστεί στην 2η ημερίδα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που διοργανώνει ο ΠΦΣΠ την ερχόμενη Τετάρτη(περισσότερα για την ημερίδα παρακάτω).
Όσα από τα μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. επιθυμούν να πάρουν μέρος στην συνάντηση της Παρασκευής (αύριο) ας επικοινωνήσουν μαζί μου.

Αναβάλεται η πεζοπορία την Κυριακή

... άλλες υποχρεώσεις που προέκυψαν καθώς και ασθένειες βασικών πεζοπόρων μας υποχρεώνουν να αναβάλουμε την πεζοπορία την Κυριακή.

Οικολογική Βιβλιοθήκη Κυριάκος Σιμόπουλος

Η ενασχόληση με την Οικολογία και το Περιβάλλον απαιτεί γνώσεις, πληροφορίες, απ΄ όλες τις επιστήμες. Η Οικολογία είναι μια διεπιστημονική έννοια.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει ως στόχο του την δημιουργία Οικολογικής Βιβλιοθήκης στο Χαϊδάρι που θα καλύπτει όμως τις ανάγκες της Δυτικής Αθήνας. Έχουν υπάρξει συνεργασίες με φορείς, πανεπιστήμια, εκδοτικούς οίκους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Οικολογική Βιβλιοθήκη Κυριάκος Σιμόπουλος.
Η επιλογή του ονόματος «Κυριάκος Σιμόπουλος» προέκυψε από ψηφοφορία που έγινε στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Είχαν επιλεγεί αρχικά δύο ονόματα, του Κυριάκου Σιμόπουλου (επιμελήθηκε το μνημειώδες έργο «Ξένοι περιηγητές και ταξιδιώτες στην Ελλάδα») και του Δημητρίου Γ. Καμπούρογλου (Ακαδημαϊκού, που συνέλεξε μύθους και ιστορίες για την Αθήνα, τα βασικά τοπωνύμια κτλ).
Τελικά οι επισκέπτες του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. επέλεξαν το όνομα του Κυριάκου Σιμόπουλου με ποσοστό 80%.

Σήμερα υπάρχουν 100 περίπου τίτλοι βιβλίων και πολλά περιοδικά (ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, Αζιμούθιο, Νέα Οικολογία, Δαίμων της Οικολογίας κ.ά) σχετικά με την Οικολογία και το Περιβάλλον, οι οποίοι είναι από την προσωπική μου βιβλιοθήκη. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες, αλλά και οι δυσκολίες ακόμα μεγαλύτερες με κυρίαρχη την έλλειψη στέγης. Διατηρούμε όμως την αισιοδοξία μας γιατί γνωρίζουμε ότι «ο δρόμος φτιάχνεται περπατώντας».
Όσοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μα δωρίσουν βιβλία που σχετίζονται με την Οικολογία, το Περιβάλλον, την τοπική Ιστορία κτλ ας επικοινωνήσουν μαζί μας.
Αν θέλετε να έχετε μια μικρή εικόνα για τον συγγραφέα Κυριάκο Σιμόπουλο κλικάρετε στον τίτλο.
Στην οθόνη σας βλέπετε το σήμα της Οικολογικής Βιβλιοθήκης Κυριάκος Σιμόπουλος, το οποίο επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Βουβός και η Μυρτώ Μπολότα, τους ευχαριστούμε.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Τσικνοπέμπτη με τους Friends of Nature, τον Όμιλο Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στη Βούλα….


Όποιος επιθυμεί να κάνουμε μαζί Τσικνοπέμπτη ας το δηλώσει…
Κρασί, κιθάρες, τραγούδι δωρεάν…
Ε! φτιάχνουμε και κάποιο μεζεδάκι… Δεν πάμε με άδεια τα χέρια…
Κ.Φωτ.
6932 638523

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

2η HΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αίθουσα ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1)

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Πρόγραμμα Εργασιών

Έναρξη/ Εγγραφές/ Χαιρετισμοί: 08.30 – 09.30

Α ΚΥΚΛΟΣ

Δημήτρης Κούνδουρος (Γεωλόγος- Πρόεδρος ΠΦΣΠ)

«Η κοινωνία των πολιτών και οι κλιματικές μεταβολές». 09.30. – 09.45

Ευθύμης Παπαδημητρίου . Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν/μίου Ιωαννίνων

«Η ανθρωπογενής κλιματική αποσταθεροποίηση». 09.45 – 10.00

Γιάννης Σχίζας (Δ/ντής του οικολογικού περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ)

«Η κλιματική αλλαγή στην ύπαιθρο και η ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» 10.00 – 10.15

Δασενάκης Μάνος. Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Παν/μίου Αθηνών

«Ο ρόλος της θάλασσας στις κλιματικές αλλαγές» 10.15 – 10.30

Σοκόλη Κατερίνα, Εκπρόσωπος Europe Direct 10.30 – 10.45

Διακοπή εργασιών : 10.45 - 11.15

Β ΚΥΚΛΟΣ

Γιώργος Φαραγγιτάκης. Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ Αττικής, Υπεύθυνος ΚΠΕ Αργυρούπολης: «Περιβαλλοντικά προβλήματα, κλιμάκωση ευθυνών, προτεραιότητες στα σχολικά προγράμματα» 11.15 – 11.30

Σοφία Δημητρίου, Χημικός, Υπεύθυνη Π.Ε. Γ Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αθηνών : « Διαθεματική προσέγγιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μπροστά στις κλιματικές αλλαγές.» 11.30 – 11.45

Παναγιώτης Πήλιουρας Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης, Γραμματέας ΠΕΕΚΠΕ Αττικής : «Παρουσίαση λογισμικού « Μικροί ερευνητές σε δράση για τη σωτηρία του πλανήτη» 11.45 – 12.00

Γιώργος Ελισαίου- Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Γεωπόνοι, ΑΣΔΑ

«Ποικίλο όρος – Όρος Αιγάλεω» 12.00 – 12.15

Νικολία Σταυροπούλου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ακράτας, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος,-Κώστας Παπακωνσταντίνου, Αναπληρωτής ΚΠΕ Ακράτας, Δάσκαλος, MS Οικολογία, «Εκπαίδευση ζωής στα καμένα-φυσική αναγέννηση» 12.15 – 12.30

Ελένη Σβορώνου Υπεύθυνη κατάρτισης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WWF, «Το κλίμα είναι στο χέρι σου» 12.30 – 12.45

Γ ΚΥΚΛΟΣ

Ερωτήσεις- Συζήτηση- ΣυμπεράσματαΛήξη εργασιών 12.45 – 14.00


ο Σύλλογος Πολεοδομικής Αναβάθμισης Μελισσίων και 70 κάτοικοι θέλουν να καταπατήσουν το βουνό που κατακάηκε το καλοκαίρι.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Σύλλογος Πολεοδομικής Αναβάθμισης Μελισσίων και 70 κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση ΓΓ περιφέρειας Αττικής που κήρυξε αναδασωτέα έκταση 9.408 στρεμμάτων στη θέση Αγιος Σύλλας, Αγιος Παντελεήμων, Κοκκιναράς και Λάκκα Ρήγα στην Πεντέλη.

Οι κάτοικοι των Μελισσίων υποστηρίζουν ότι αντισυνταγματικά και παράνομα οι περιοχές αυτές κηρύχθηκαν αναδασωτέες, καθώς δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα.

Ποιος θα σταματήσει επιτέλους αυτή την ξεφτίλα;
70 άτομα του "Σύλλογου Πολεοδομικής Αναβάθμισης Μελισσίων"...

70 άτομα θέλουν να καταπατήσουν το βουνό που κατακάηκε το καλοκαίρι.
Ποιος ειναι αυτός ο σύλλογος;
Ποιοι ειναι απο πίσω;

Αν κάποιοι απο εμάς νοιάζονται πραγματικά, παρακαλώ διαδώστε το με όποιο τρόπο μπορείτε - mail ή σε φιλικά blogs.

Ας γίνει μια προσπάθεια να σταματήσει πια αυτό το αίσχος.
Οχι άλλο τσιμέντο.
Οχι άλλο κάρβουνο!!

Βοηθήστε το βουνό!!
Φτάνει πια...
δολοφόνοι...

70 ΜΑΥΡΟΨΥΧΟΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ
ΠΕΝΤΕΛΗ.
ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ?

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Οδός Δήμητρας στην Αφαία - Δασικός Δρόμος

Κανένας δασικός δρόμος δεν μπορεί να έχει ονοματοδοσία με τον τρόπο που σηματοδοτούνται οι οδοί εντός των πόλεων.
Οι πινακίδες που υπάρχουν στο δασικό δρόμο πάνω από την Αφαία είναι παράνομες και έχουν τοποθετηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Το γεγονός ότι υπάρχουν δυο οδοί με το ίδιο όνομα, στην Αφαία και στο Άνω Δάσος, καθώς και η τοποθέτηση των πινακίδων στο δασικό δρόμο της Αφαίας πρέπει να μας κάνει ανήσυχους και προσεκτικούς.
Σε παλαιότερη παρέμβαση που έκανα στον προηγούμενο Δήμαρχο, έδειξε άγνοια και μου είχε πει να τις ξηλώσω. Προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα.
Τώρα είναι καιρός να απαιτήσουμε την "αποκαθήλωση" των πινακίδων από τα δασικό δρόμο.
Κ.Φωτ.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Η δενδροφύτευση στην Περιφερειακή Οδό σύνδεσης Δαφνίου – Άνω Δάσους: Μεγάλη επιτυχία

Και οι "ποδηλάτες Δυτικά" ήταν εκεί!!!

Οικογένειες και πολλοί νέοι άνθρωποι πήραν μέρος στη δενδροφύτευση. Πολλοί νέοι και αυτοί είναι η ελπίδα μας!!!

Η νεολαία το γλέντησε!!!


Τα δένδρα μεταφέρθηκαν στην είσοδο και περίμεναν τους "αναδόχους" τους


Την Κυριακή 24-2-08 πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση που είχε αναβληθεί λόγω μεγάλης χιονόπτωσης την προηγούμενη Κυριακή.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, περίπου 300 άτομα, και πραγματοποιήθηκε με κέφι και με την αισιοδοξία ότι τα 170 δένδρα θα ζήσουν, το δε έργο διάνοιξης θα ακυρωθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για την ακύρωση του έργου συντονίστηκαν τέσσερις συλλογικότητες στο Χαϊδάρι με αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί, με την συλλογή 2.000 υπογραφών, αφισοκόλληση, ανακοινώσεις, αρθρογραφία, ηχητικά, mails κτλ., το πρόβλημα που θα δημιουργήσει, αν θα γινόταν ο δρόμος στο Ποικίλο Όρος, στους Χαϊδαριώτες. Η ενημέρωση των Χαϊδαριωτών και η αδυναμία να υποστηριχτεί η ωφελιμότητα για το περιβάλλον της διάνοιξης της περιφερειακής οδού άγγιξε, ευαισθητοποίησε και τελικά ενεργοποίησε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι συμμετείχαν στη δενδροφύτευση και δήλωσαν παρόν στην υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.
Οι απειλές που δέχεται το Ποικίλο Όρος, αλλά και η Δυτική Αθήνα είναι πολλές και προέρχονται: από τις παράλογες διεκδικήσεις της Μητρόπολης Λαμίας και της Μονής Κλειστών που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες 20.000 συνολικά στεμμάτων στο βουνό, τις διανοίξεις περιφερειακών δρόμων, τα μπάζα, την έλλειψη πυροπροστασίας (υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι διαβρωμένοι που δεν μπορεί να τους προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα), την χρήση οχλουσών «ψυχαγωγικών» μονάδων, την μεταφορά χρήσεων των λειτουργιών των πόλεων στο βουνό, τις επεκτάσεις των ορίων και των σχεδίων πόλεων.
Μας περιμένουν ακόμα πολλοί αγώνες για το Ποικίλο Όρος, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής στο Χαϊδάρι και στη Δυτική Αθήνα όπως π.χ. ο Σκαραμαγκάς, η ρύπανση που προέρχεται από το Θριάσιο, η χωματερή στα Άνω Λιόσια που ρυπαίνει τον υδροφόρα ορίζοντα κτλ.
Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να συντονίσουν τους αγώνες τους τοπικά, περιφερειακά και υπερτοπικά. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, εκτός από τη συμμετοχή του στον αγώνα για την ακύρωση της Περιφερειακής Οδού, συνεργάζεται σταθερά με τους Οικολογικούς Περιβαλλοντικούς Συλλόγους Περιστερίου και Πετρούπολης και από κοινού έχουν επεξεργαστεί την Χάρτα για την προστασία και της Περιβαλλοντικής προβολής του Ποικίλου Όρους. Παράλληλα συνεργάζεται με έναν νέο σκηνοθέτη για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το Ποικίλο Όρος.
Η εκτίμηση είναι ότι:
Δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την ωφελιμότητα της διάνοιξης της Περιφερειακής Οδού. Αντίθετα οι φήμες ότι το έργο αυτό θα εξυπηρετήσει στο μέλλον ιδιωτικά συμφέροντα οργιάζουν, οι υποστηρικτές της διάνοιξης ελασιστοποιούνται (μόνο όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα) ενώ αντίθετα όσοι διεκδικούν την ακύρωση του έργου αυξάνουν και μάλιστα δείχνουν την αποφασιστικότητά τους με όλα τα μέσα.
Είναι θέμα χρόνου αυτό το έργο να ΑΚΥΡΩΘΕΙ και διοικητικά γιατί στην πράξη έχει ήδη ακυρωθεί στην συνείδηση των Χαϊδαριωτών.
Κλικάρετε στον τίτλο για άλλο ρεπορτάζ από τη Διαρκή Κίνηση για την υπεράσπιση των Δασών Χαϊδαρίου
Κ.Φωτ.

Οι πεζοπορίες και οι εκδρομές του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.


Από την τελευταία πεζοπορία (10-2-08) στους πρόποδες της Πάρνηθας (Βαρυμπόμπη – Ανάκτορα)


Οι χιονοπτώσεις, οι οικολογικές υποχρεώσεις (σύνταξη Χάρτας για το Ποικίλο Όρος, Δίκη του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δημήτρη Κούνδουρου, Συμμετοχή στην ίδρυση του Ελληνκού Δικτύου της Διεθνούς Οργάνωσης Friends of Nature, Εκδήλωση για τον Ελαιώνα, δενδροφύτευση στην Περιφερειακή Οδό σύνδεσης Άνω Δάσους – Δαφνιού) μας «υποχρέωσαν» να μην πραγματοποιήσουμε το πεζοπορικό μας πρόγραμμα.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα τους. Την Κυριακή θα περπατήσουμε στο Αιγάλεω Όρος.

Το ραντεβού είναι στη Μονή Δαφνίου, τέρμα Ιεράς Οδός. Η διαδρομή είναι εύκολη και σκοπό της έχει, εκτός από την ήπια άθληση, να δούμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου.
Το ραντεβού είναι 9:00 και η διάρκεια της πεζοπορίας υπολογίζεται στις 2,5 ώρες.

Υ.Γ.: Υπάρχουν ακόμα θέσεις για την Περιβαλλοντική Πολιτιστική εκδρομή στο Μεσολόγγι – Α:ιτωλικό. Όποιος θέλει δηλώνει συμμετοχή.
Κ.Φωτ.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Δενδροφυτεύσεις - Σκέψεις

Το καλοκαίρι χάσαμε από τις πυρκαγιές τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Το καθήκον μας είναι να αναπληρώσουμε το πράσινο με νέες δενδροφυτεύσεις σε περιοχές όπου προσφέρονται. Θα πρέπει να ισοσκελίσουμετο ισοζύγειο του πράσινου. Να δενδροφυτεύσουμε τα περιαστικά δάση, τους ελεύθερους χώρους, τις αυλές των σχολείων. Η δενδροφύτεση δεν είναι ένα απλό πράγμα. Έχει αρκετές δυσκολίες. Χρειάζονται δένδρα τα οποία έχουν ένα κόστος, εργαλεία, χέρια, μεράκι, χρόνο, φροντίδα μετά τη δενδροφύτευση. Εκτός όμως από τις παραπάνω δυσκολίες υπάρχουν και άλλες. Το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ένα άλλο πρόβλημα.

Στο χώρο της δενδροφύτευσης που θα κάνουμε στο Δαφνί θα ενισχύσουμε το πράσινο και παράλληλα θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην σύνδεση της Περιφερειακής Οδού Άνω Δάσους - Δαφνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες - ποιος τα γνωρίζει όλα αυτά; - ο χώρος αυτός ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας που έχει παραχωρήσει τη χρήση εδώ και δεκαετίες στο ΨΝΑ για συγκεκριμένους λόγους (θεραπεία, βόλτες των ασθενών κτλ).

Την δενδροφύτευση αυτή την αφιερώνουμε σε όσους έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά του να σβήσουνε τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.

Κλικάρετε για να δείτε ένα video που έκαναν μαθητές μετά την πυρκαγιά στην Ολυμπία.

Κ.Φωτ.

GREEN PAST - BLACK PRESENT

To video με τον τίτλο "Πράσινο παρελθόν-μαύρο παρόν", δημιουργήθηκε από μαθητές της Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου της κωμόπολης των Κρεστένων στα πλαίσια ενός κινηματογραφικού εργαστηρίου που λειτούργησε τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (1-8 Δεκεμβρίου 2007).
Υπεύθυνος του εργαστηρίου ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος.

Λίγο πριν το τέλος μια μαθήτρια λέει:
«Είμασταν περήφανοι – εκτός από τα αρχαιολογικά – και για το φυσικό πλούτο»

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO (πηγή Νίκος Θεοδοσίου)

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Κυριακή: Δύο δενδροφυτεύσεις με ιδιαίτερη πολιτική και σημειολογική αξία


Έτσι "σκίζουν" τα βουνά όσοι σκίζονται για το περιβάλλον! και λένε "μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον;Εμείς δηλαδή τι είμαστε;"
Εδώ το Ποικίλο Όρος - πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου (Αρχαίες Λίμνες των Ρειτών)

Την Κυριακή λοιπόν γίνονται δύο σημαντικές δενδροφυτεύσεις με ιδιαίτερη "πολιτική" και σημειολογική αξία.1) στον Άι Γιάννη της Καισαριάνής (περισσότερα στο protovoulia.kaisarianis@gmail.com) - ο Μητροπολίτης θέλει να κτίσει το αρχονταρίκι του
2) στην Περιφερειακή Οδό που θα συνδέει μέσα από τη δασική έκταστη του Ποικίλου Όρους τις συνοικίες Δαφνίου - Άνω Δάσους Χαϊδαρίου (περισσότερα www.xpolis.blogspot.com και http://xaidari.blogspot.com/) - εδώ αντί για σύμμαχο έχουμε απέναντί μας και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και τη νεοεκλεγείσα. Ποιός είπε ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια;

Εδώ σταματάμε τα σχόλια και τα υπονοούμενα και σας αφήνουμε στα χέρια του Ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Το ποίημα αφιερώνεται σε όλους όσοι "σκίζονται" για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά στην πράξη το "σκίζουν"
Κ.Φωτ.



ΕΝΑΣ ΕΥΗΘΗΣ ΜΑΛΩΝΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

«Δεν λεω, έχετε δίκιο. Όμως κι εσείς τι κάνατε ως τώρα για ν΄ ανατρέψετε τις πυρκαγιές; Μήπως κινητοποιηθήκατε καθόλου; Μήπως δημιουργήσατε ομάδες πυρασφάλειας; Μήπως ελέγξατε τους ύποπτους που σας πλησιάζουν; Δεν καταλάβατε λοιπόν πως δεν μπορείτε να αφήνεστε παθητικά στον οποιονδήποτε τυχόντα; Και πως καταλογίζετε σε μας αδιαφορία, όταν εσείς μόνο κοιμάστε όρθια αλλά μας λετε κι από πάνω: "Μα τι θέλετε επιτέλους; Πως κινητοποιείται ένα δέντρο; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός από λουλούδια και καρπούς;"»
Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Πεζά ποιήματα», 1986.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Την Κυριακή δενδροφυτεύουμε και ακυρώνουμε την περιφερειακή οδό σύνδεσης Δαφνίου - Δάσους





Κλικάρουμε στον τίτλο για να δούμε τα δένδρα που θα φυτεύσουμε...
Οργανωτές της δενδροφύτευσης: Εξωραϊστικός Σύλλογος Αφαίας, Εξωραϊστικός Σύλλογος Δαφνίου, Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των αλσών Χαϊδαρίου, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου.
Κυριακή 24-2-08 και ώρα 11:00

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

G700 - H γενιά των 700 ΕΥΡΩ

Αγαπητοί επισκέπτες σας προτείνω να επισκεφτείτε το blog της "γενιάς των 700 ευρώ" και με την αμφιβολία της συνταξιοδότησης.
Είμαστε ευαίσθητοι με το περιβάλλον ειδικά και γενικά...
Ιδιαίτερα για το εργασιακό περιβάλλον που αναγκάζονται πολλοί νέοι να βιώνουν...
-------------
Η Γενιά των 700 ευρώ (G700) είναι μια κίνηση στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Λιμάνι Σκαραμαγκά - Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ-Χαλυβουργική) - Νέοι ρύποι συγκεντρώνονται στη Δυτική Αθήνα



Ο καλός μας φίλος Μωυσής Μπουντουρίδης που παρακολουθεί τα πολιτικά, οικολογικά και κοινωνικά δρώμενα μας έστειλε την περίληψη ενός άρθρου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.
Το άρθρο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και σαφώς έχει σχέση και με την περιοχή μας, δηλαδή το Λιμάνι στο Σκαραμαγκά, το οποίο αν τελικά λειτουργήσει, θα το επισκέπτονται αρκετά πλοία τα οποία εκπέμπουν τους ρύπους τους από τα φουγάρα τους.
Οι νέοι ρύποι από τα φουγάρα των πλοίων καθώς και οι ρύποι που θα εκπέμπει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συνεργασία Χαλυβουργικής - ΔΕΗ) θα δημιουργήσουν νέα επιβάρυνση στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα.
Όλα τα ανωτέρω αν τελικά δεν αντιδράσουμε αποτελεσματικά...
Κ.Φωτ.


"Την περασμένη Τετάρτη 13/2/2008, ο Guardian είχε ένα αποκαλυπτικότατο άρθρο για τις εκπομπές CO2 από τα πλοία. Σύμφωνα μ' αυτό, οι ετήσιεςεκπομπές από πλοία εμπορικής ναυτιλίας φθάνουν τα 1,12 δισεκατομμύριατόνους CO2 παγκοσμίως, κάτι που αντιστοιχεί στο περίπου 4,5% τωνσυνολικών/παγκόσμιων εκπομπών του διοξίδειου του άνθρακα. Από την άλλημεριά, η σχέση της εμπορικής ναυτιλίας - κι όχι μόνο στον τομέα τηςμεταφοράς καυσίμων και πρώτων υλών - με το παγκόσμιο κεφάλαιο είναικάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη. Επομένως, θαυμάστε την υποκρισίαστις "επίσημες" (και mainstream) συζητήσεις για το πρόβλημα τηςκλιματικής αλλαγής που επιμένουν να αγνοούν το δάκτυλο τουκαπιταλισμού - και ιδιαίτερα μέσω του εφοπλιστικού κεφάλαιου."
Κλικάρετε στον τίτλο για να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρο το άρθρο του Guardian Μ.Μπουτ.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Επερώτηση στο ΥΠΠΟ για την Μονή Δαφνίου


(Μονη Δαφνίου λεπτομέρεια. Ο Ιωνικός κίωνας είναι ένας από τους τέσσερις που υπήρχαν στο χώρο. Τους άλλους τρεις του σύλησε ο γνωστός Έλγιν)
Με την έναρξη της νέας χρονιά ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έστειλε στα ΜΜΕ, στα κόμματα και στην αρμόδια Εφορεία αναφορά με την οποία παρουσιάζε το θέμα της Μονής Δαφνίου, η οποία παραμένει κλειστή μετά το σεισμό του 1999.
Οι ζημιές όντως ήταν μεγάλες (υπάρχουν ευθύνες γι΄ αυτό, γιατί το Καθολικό είχε ήδη τραυματιστεί από το σεισμό του 1981 χωρίς να υπάρξει στήριξη) αλλά και τα 8,5 χρόνια που πέρασαν είναι πολλά.
Η αναφορά μας αξιολογήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μ.Παπαγιαννάκη, Γ.Ψαριανό και ετοιμάζουν να κατεθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή την εβδομάδα αυτή.
Περιμένουμε την απάντηση του ΥΠΠΟ και κυρίως να υλοποιηθούν οι εξαγγελείες, δηλαδή να γίνει ο χώρος της Μονής Δαφνίου επισκέψιμος και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών.
Ολόκληρη η αναφορά μας στο ιστολόγιο του Ιανουναρίου, κάτω δεξιά.
Κ.Φωτ.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Η αναδάσωση στην Περιφερειακή Οδό Δαφνίου - Α.Δάσους αναβάλλεται λόγω καιρικών συνθηκών....

(κλικάρετε στον τίτλο για να δείτε το Εκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων)

... Κάποιοι αμετανόητοι όμως θα είμαστε εκεί για κουβέντα και για να κάνουμε παρέα σε όσους τολμηρούς αψηφίσουν τον καιρό και μας κάνουν την τιμή να έρθουν στο χώρο.

Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ επομενη ΚΥΡΙΑΚΗ 24-2-08

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ο Ελαιώνας δεν θα γίνει τσιμεντώνας



ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 1:30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

Ασύλληπτη ζημιά για το δημόσιο συμφέρον!!!
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕ ΠΑΟ

Ο δήμος Αθηναίων δίνει την δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟ να
· Προσπορίζεται εντελώς αδικαιολόγητα χώρο 97 στρεμμάτων, όταν η ζώνη του γηπέδου είναι περίπου 40 στρέμματα
· Να βγάζει και κέρδος άνω των 100 εκατ ευρώ !!!
Καλούμε τις συλλογικότητες και τους πολίτες να αποτρέψουμε την ασύλληπτη επιδρομή κατά του περιβάλλοντος και κατά του δημοσίου συμφέροντος.
Ο Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά να παριστάνει τον επιχειρηματία φτιάχνοντας γήπεδα, κάνοντας πλουσιότερους τους πλούσιους και φορτώνοντας βάρη (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά) στο λαό. Αντίθετα οφείλει να φτιάξει πράσινους πνεύμονες, που από το 1995 έχουν θεσμοθετηθεί στον Ελαιώνα.

(κλικλαρετε στον τίτλο... να δείτε το σκάνδαλο)
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ - ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21 - Ρουφ - Αθήνα
Τηλ.: 210. 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr,

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

CO2 - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες σας προσκαλούν, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα19:00, στην αίθουσα του ΚΥΒΕ Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού στο Περιστέρι, στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:

CO2 - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλλάζουμε συνήθειες-ζούμε καλύτ
ερα

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Πρόσκληση για ενημέρωση - συζήτηση - προγραμματισμό, Δευτέρα 11/2/2008

Αγαπητοί φίλοι,
Την Δευτέρα 11/2/2008 θα συναντηθούμε, στις 7:45 μ.μ στο Corner Palace στο Κέντρο Χαϊδαρίου, Στρ.Καραϊσκάκη και Δαβάκη. Τα θέματα είναι:
• Ενημέρωση [Χάρτα για την Προστασία και την Περιβαλλοντική Προβολή του Ποικίλου Όρους, Παρέμβασεις α) για τη Μονή Δαφνίου β) Νεροτσουλήθρες (στάθμευση στο δασικό δρόμο), Συμμετοχή σε εκδηλώσεις Ελληνικό και Ελαιώνας, νέα για τους Friends of Nature - περιβαλλοντική οργάνωση που συμμετέχουμε - και για την νεολαία του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κτλ]
• Οικονομικός απολογισμός {Έσοδα - Έξοδα)
• Περιβαλλοντική - Πολιτιστική Εκδρομή στο Μεσολλόγι 29-30 Μαρτίου.
• Προγραμματισμός (συγκέντρωση 17/2/2008 στο Δαφνί για την Περιφεριακή Οδό, εγγραφές νέων μελών, 5 Ιουνίου ημέρα Περιβάλλοντος, έκδοση ποιητικού ανθολόγιου κτλ)
Κώστας Φωτεινάκης
6932 638523

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Κούνδουρου

Μετά από έξι ώρες ακροαματικής διαδικασίας αναβλήθηκε η δίκη του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου Δημήτρη Κούνδουρου.
Είχαν αναγραφεί περισσότεροι από 23 μάρτυρες υπεράσπισης του Δημήτρη Κούνδουρου μεταξύ αυτών ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκης, Μ.Λεβέντης, Φ.Κουβέλης, οι δήμαρχοι Περιστερίου κ.Πεχλιβανίδη και Πετρούπολης κ.Βλάχος, ο πρώην πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ.Μπιτούνης κ.ά.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 π.μ. και διακόπηκε στις 3 μ.μ.


(Πολιτικά συμπεράσματα σε επόμενη ενημέρωση)

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Η δίκη του Δημήτρη Κούνδουρου τη Δευτέρα


Ο Δημήτρης Κούνδουρος (αριστερά με το μούσι) στη διάρκεια της Ημερίδας για το Ποικίλο Όρος.
Κύμα συμπαράστασης στον Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου...
Δημοσιεύματα, συνεντεύξεις, ψηφίσματα συμπαράστασης...

Σχόλια, ειδήσεις κτλ έχουν αναρτηθεί σε περισσόετερα από 50 blogs...

Μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΟΛΜΕ και ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων της Δυτικής Αθήνας στηρίζουν τον Δημήτρη Κούνδουρo.

Τη Δευτέρα στη δίκη μάρυρες υπεράσπισης του Δημήτρη θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης, Θ.Λεβέντης, Γ.Δραγασάκης και πολλοί άλλοι...
Υπερασπιζόμενοι τον Δημήτρη Κούνδουρο υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να κρίνουμε, να καταγγείλουμε όσους επιδιώκουν να μας αφαιρέσουν το οξυγόνο μας, τη ζωή μας, τους ελεύθερους χώρους μας, τα βουνά μας που τόσο ταλαιπωρήθηκαν με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού...
ΚΦ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

GREEN10


Όπως έχουμε τους G8 έχουμε και τους G10...
δηλαδή τους G7+1: Τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Μεγ. Βρετανία,, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία. Οι 7 πρώτες ανήκουν στο ΝΑΤΟ...
και τους G10: Τις 10 διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Green 10, a platform of ten leading environmental non-governmental organisations. The common aim is the pursuit of an improvement of the environmental situation both in the EU member states and in the neighbouring states. The Green 10 work together with the EU law-making institutions - the European Commission, the European Parliament and the Council of Ministers
The members of the Green 10 are:
Birdlife International
CEE Bankwatch Network
Climate Action Network Europe (CAN-E)
European Environment Bureau (EEB)
European Federation for Transport and Environment (T&E)
EPHA Enivronment Network (EEN)
Friends of the Earth Europe (FoEE)
Greenpeace
International Friends of Nature (IFN)
WWF European Policy Office (WWF-EPO)

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνκού Δικtύου Friends of Nature

Κλικάρετε στον τίτλο (μόνο για περίεργους)

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

OXI- Η Δυτική Αττική και το λεκανοπέδιο δεν θα φάει την ρύπανση - Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ΔΕΗ/Χαλυβουργική



ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Κάλεσμα για συντονισμό δράσης και υπερτοπικών ενεργειών για να αποκρουστεί η επίθεση... Οι ρύποι θα αυξηθούν δραματικά στο Θριάσο όπως αναφέρει η επιτροπή αγώνα... Ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Θριασίου και την Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.
Ο αγώνας των κατοίκων του Θριασίου είναι και αγώνας όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Οι ρύποι θα διπλασιαστούν...
Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
(διάβαζε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας παρακάτω)